Efter redningsaktion: Livsfarligt at sejle uden redningsvest

Det er en klassisk misforståelse, at det ikke er nødvendigt at have redningsvest på, hvis man er en rutineret sejler, lyder det fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Onsdag aften kom en yngre mand i livsfare, da han var ude at sejle og faldt over bord ud for Brøndby Havn, mens båden sejlede videre. En større redningsaktion blev sat i gang, og manden blev - våd fra top til tå - reddet sikkert i land.

Den dramatiske episode får nu Søsportens Sikkerhedsråd til at minde om vigtigheden af at have redningsvest på, når man bevæger sig ud på vandet. Du kan se en video fra redningsaktionen i afspilleren ovenfor.  

- Det er en klassisk misforståelse, at det ikke er nødvendigt at have redningsvest på, hvis man er en rutineret sejler, eller hvis vejret er godt. Men det kunne ikke være mere forkert, for selv garvede sejlere kan falde over bord, og faktisk sker de fleste ulykker med folk, der falder over bord, under gode vejrforhold, siger Jan Thorn, der er formand for Søsportens Sikkerhedsråd. 

En undersøgelse, som Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden har gennemført blandt danske sejlere og fiskere, viser, at hvis én person ombord bærer redningsvest, bærer alle ofte redningsvest. 

- Hvis skipperen om bord på en båd har redningsvesten på, er der større sandsynlighed for, at resten af besætningen også bruger vesten. Skipperen har derfor en særlig forpligtelse til at være det gode eksempel. På den måde gør man ikke kun en forskel for sin egen sikkerhed, men også for de øvrige ombord, siger Jan Thorn.

Han påpeger, at det er sociale mekanismer, der afgør, om alle eller ingen har redningsvest på. 

- Ifølge undersøgelsen var det kun cirka 15 procent af bådene, der havde personer ombord med og uden redningsvest. I cirka 85 procent af bådene var det enten/eller. Det er ret interessant, at brugen af redningsvest tilsyneladende er en socialt styret handling, siger Jan Thorn.

Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden har iværksat en indsats, der med gode råd til sejlere og fritidsfiskere - samt gennem lokale SejlSikkert-ambassadører i havnene - skal medvirke til at højne sikkerhedskulturen på vandet.

I havnene kan man fx møde plakater, som sætter fokus på at huske redningsvesten og at tjekke sit udstyr, før man tager ud på vandet. Formålet er at nedbringe antallet af nødsituationer og antallet af omkomne i forbindelse med sejlads og anden aktivitet på vandet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik