Efter hjemløsedrab: Nu lukker haveforening portene

Haveforeningen Vennelyst har nu fået grønt lys til at lukke deres porte om natten, så de undgår, at hjemløse bryder ind i deres kolonihavehuse.

Beboerne i haveforeningen Vennelyst er vant til, at hjemløse byder ind i deres huse og overnatter. Det står så slemt til, at mange ikke tør at sove i deres huse af frygt for indbrud.

quote Jeg er glad for, at vi kan imødekomme ønsket om en aflåsning, men det er selvfølgelig ærgerligt, at det er kommet dertil, hvor I oplever behov for at låse af til haveforeningen.

Frank Jensen, overborgmester i København, Soc.dem.

- Der har været folk inde i husene, der har brugt det som toilet og overnatningssted. De tænder bål på gulvet for at varme dåsemad op. Og folk bliver jo dybt rystede over det, siger næstformanden i Vennelyst, Kurt Arend Hansen.

Men for få uger siden endte et indbrud i et drab på en hjemløs mand. Han blev fundet død i voldgraven ved Christiania og var i følge politiet blevet slået og sparket over hele kroppen. Derefter var han blevet smidt i vandet, hvor han døde.

Haveforeningen har siden efterspurgt, om de må lukke de fire kommunale gitterporte, der giver adgang til haveforeningen fra Christianshavn, om natten. Og de har de nu fået et ja fra overborgmesteren i København, Frank Jensen, Soc.dem.

Portene må låses mellem klokken 21 og 08 under forudsætning af, at haveforeningen selv står for aflåsning og vedligehold.

- Jeg er glad for, at vi kan imødekomme ønsket om en aflåsning, men det er selvfølgelig ærgerligt, at det er kommet dertil, hvor I oplever behov for at låse af til haveforeningen, skriver Frank Jensen til haveforeningen Vennelysts bestyrelse.

Han bemærker dog, at der i dagtimerne skal være adgang for offentligheden. Det siger kolonihaveloven.

- Jeg kan godt forstå, at I er rystede over det forfærdelige drab, der skete i jeres haveforening i påsken. Og det er helt forståeligt, at en sådan hændelse, kombineret med en lang periode af indbrud, fører til utryghed blandt jer beboere, skriver han. 

Kolonihaver i kamp mod indbrud

Haveforeningen Vennelyst er ikke alene om frustrationerne.

Alene på Østerbro og i Nordvestkvarteret har en sammenslutning af haveforeninger haft 250 indbrud de seneste fem år. Nu kræver de frustrerede husejerne handling.

- Det er utrygt. Man kommer ind i sin have, og havelågen står åbent, og man tænker, nej gud, hvorfor gør den det. Det er irriterende, og det er ærgerligt, siger Jørgen Ullman, der er formand for Haveforeningen Fremtiden på Bispebjerg i  København. 

Han mener, at politiet i højere grad burde have fokus på problematikken. Kolonihaveejerne kræver nu en øget indsats mod indbruddene.

Men hos politiet lyder meldingen, at problemet er blevet bedre. 

- Fra 2014 har vi haft en meget voldsom nedgang. Indbruddene er faldet med 34 procent fra 2015 til 2016. Og fra sidste år til i år, med de foreløbige tal vi har, der er tallet faktisk faldte med 43 procent. Så det følger meget godt vores almindelige indbrudsindsats, siger Jepser Lauenborg Bangsgaard, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Han siger dog, at der kan være mørketal, fordi nogle måske ikke anmelder indbrud, fordi de stjålne værdier ikke er store nok.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik