Digital kaffesalon hjælper ensomme KOL-patienter

I Vallensbæk kan borgere med KOL lære andre mennesker at kende uden at komme ud fra hjemmet.

Det kan være svært at komme ud og være social, hvis man lider af lungesygdommen KOL og bundet til et iltapparat og/eller en kørestol.

I Vallensbæk har kommunen derfor oprettet en digital kaffesalon, hvor borgere med KOL kan mødes for at få en kop kaffe og en sludder med andre ligesindede. Kaffen skal de dog selv sørge for, for møderne foregår hjemmefra på en tablet. 

- Mange af de her borgere føler sig isolerede i deres eget hjem. KOL-borgere er ofte bundet til iltapparater og har derfor svært ved at komme ud, og det kan være en kamp blot at komme ud til postkassen, siger Helena Flodin Skovgaard, der er projektkonsulent hos Vallensbæk Kommune. 

Projektet har kørt siden januar, og erfaringerne er så positive, at man nu vovervejer at udvide initiativet til andre områder i kommunen.

Med kørestol og iltapparat har Majbritt Snediker svært ved at komme ud på egen hånd.
Med kørestol og iltapparat har Majbritt Snediker svært ved at komme ud på egen hånd.
Foto: KMD

Majbritt Snediker bor i Vallensbæk og er KOL-patient. Med kørestol og iltapparat har hun svært ved at komme ud på egen hånd. Hun deltager derfor på Den Digitale Kaffesalon hver tirsdag.

- Det er rart at kunne lære nogle andre mennesker at kende, uden at jeg behøver at komme uden for hjemmet. Når jeg mødes med de andre gør det, at jeg ikke føler mig alene med min sygdom. Vi taler om alt muligt på møderne, både om hvordan vi har det, og om der er nogen af os, der har oplevet noget spændende, siger Majbritt Snediker.

Den Digitale Kaffesalon, der finder sted hver tirsdag og torsdag eftermiddag, har også givet kommunen  en indsigt i, hvordan det er at leve med KOL, lyder det projektkonsulent Helena Flodin Skovgaard.

- Samtidigt kan vi spare ressourcer og dermed bruge kræfterne de rigtige steder. Det ville være meget tidskrævende, hvis vi skulle tage ud og tale med hver enkelt borger. Vi har ambitioner om at udbrede kaffesalonen til andre grupper af borgere, eksempelvis til hjemmeplejen og sygeplejen, siger hun. 

Det er it-virksomheden KMD, der har udviklet platformen bag Den Digitale Kaffesalon.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik