Christiansborg-modvind går ikke ud over borgmestrene

Borgmesterpartier påvirkes ikke af modvind i landspolitiske målinger, viser ny forskning. Samme oplevelse har to K-borgmestre i regionen.

Borgmestrene på landets rådhuse kan ånde lettet op.

Ny forskning viser nemlig, at selv om opbakningen til et parti påvirker partiets kommunalpolitiske resultater, så går de landspolitiske vinde uden om borgmesterpartiet i kommunerne.

Med andre ord behøver konservative borgmestre som Michael Ziegler i Høje-Taastrup og Benedikte Kiær i Helsingør altså ikke være bekymrede, når Det Konservative Folkeparti til tider nærmer sig spærregrænsen i meningsmålingerne.

På samme måde er de andre borgmesterpartier – Socialdemokratiet og Venstre – heller ikke så udsatte for landspolitiske udsving.

Det konkluderer en række valgforskere i bogen ”KV 13 – Analyser af kommunalvalget 2013”, der udkommer tirsdag.

Lokale meritter afgørende

- Borgmestre er i særklasse i vælten ude i kommunerne, og det er med til, at stort set alle vælgere i en kommune i et eller andet omfang kender borgmesteren og borgmesterpartiet. Derfor giver det også god mening, at det er deres lokale meritter, som afgør borgmesterpartiets skæbne, siger Christian Elmelund-Præstekær, centerleder ved statskundskab på Syddansk Universitet til netavisen Altinget.dk.

Det billede genkender to af de konservative borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde.

- Det er meget rart at få forskernes ord for, at man som borgmesterparti ikke rammes hårdt af landspolitiske tendenser som andre partier gør det. Vi er dog nogen, der har haft den fornemmelse gennem noget tid, siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) til TV 2 Lorry. 

- Man får intet forærende

Hun blev borgmester ved sidste valg, men en af de mere erfarne borgmestre, Michael Ziegler (K), formåede ved sidste valg at få 41,2 procent af vælgerne til at stemme konservativt. Dengang i november 2013 blev partiet ellers målt til blot 3,9 procent i Megafons politiske indeks for TV 2 og Politiken. 

- Det har noget at gøre med, at vi har borgmesterposten, men det har nu nok også noget at gøre med hvordan vi har forvaltet den. Man får intet forærende i kommunalpolitik. Man skal levere, men den gode nyhed her er så, at det netop også er det, man bliver bedømt på, siger han til TV 2 Lorry.

Forskningen giver dig ikke ro i sindet til de partier i byrådene, der ikke har borgmesterposten. Opbakningen til de partier påvirkes af hvordan det går dem på Christiansborg. 

Her bruger vælgerne deres landspolitiske ståsted som guideline for hvad de vil stemme lokalt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik