Catrine har muskelsvind: Tegner superhelte med handicap

Catrine Vilandt fra Gentofte har muskelsvind og har brug for hjælp døgnet rundt. Hun er træt af, at folk har svært ved at se handicappede som normale mennesker. Nu har hun udgivet en tegneserie, hvor alle heltene er handicappede.

Kan du forestille dig Superman i kørestol? Eller måske Catwoman med muskelsvind? Det kan Catrine Vilandt, som selv har muskelsvind. Hun tegner sperhelte med handicap.

quote Jeg vil så gerne opnå, at vi allerde fra barnsben af vænner os til at få et naturligt forhold til det, der en anderledes.

Catrine Vilandt

- Jeg vil så gerne opnå, at vi allerde fra barnsben af vænner os til at få et naturligt forhold til det, der en anderledes, siger Catrine Vilandt til TV 2 Lorry

44-årige Catrine Vilandt fik konstateret muskelsvind for 25 år siden og har siddet i kørestol de sidste 17 år. Catrines egen tilværelse som handicappet har været inspirationen til tegneserien ´De Fuldendte´.

De Fuldendte

Året er 2057. Tre superhelte sendes tilbage til år 2017 for at forhindre jordens undergang. Men de tre ligner ikke superhelte som vi kender dem.

Alle tre har et handikap - én er blind, én mangler benene, og én har muskelsvind. Formålet er at rykke ved andre menneskers holdning til handicappede.

- Det er jo også op til os a komme ud og vise, at vi trods et handicap har nogle kapaciteter. Vi skal jo ikke beundres, bare fordi vi er handicappede. Vi skal jo respekteres, fordi vi er på lige fod med andre, siger Catrine Vilandt fra Gentofte.

Tegneserien er målrettet 3. - 4. klasseelever. Den er trykt i 1000 eksemplarer, som Catrine deler gratis ud. Hidtil har hun været på hospitalers børneafdelinger, til specialskoler og ellers til interesserede.

Handicappet skal fylde mindre

quote Det er jo også op til os a komme ud og vise, at vi trods et handicap har nogle kapaciteter. Vi skal jo ikke beundres, bare fordi vi er handicappede. Vi skal jo respekteres, fordi vi er på lige fod med andre

Catrine Vilandt

Catrine Vilandt mener, at mange har svært ved at se bort fra det, der er anderledes, når de møder et menneske med et handicap. Som muskelsvindspatient har hun selv oplevet, hvordan hendes handikap er kommet til at fylde mere i folks bevidsthed.

- Det gik meget godt i starten, da jeg så normal ud og sad i en manuel kørestol. Men da jeg pludselig fik respirator, fik jeg svært ved at trække vejret og tale, hvilken man tydeligt kan høre. Derfor blev folk lidt mere tilbageholdende, forklarer Catrine Vilandt.

Catrine har lagt tegneserien ud på sin hjemmeside og har delt den gratis ud - blandt andet til børneafdelinger på flere hospitaler. Hun har allerede fået flere positive tilbagemeldinger fra forældre til handikappede børn - den seneste over telefonen i går.

- De kunne se, at det gjorde en stor forskel for deres børn, at de pludselig havde en helt ligesom dem selv, der sad i kørestol og havde et fysisk handicap, lyder det fra Catrine Vilandt.

 

Se tegneserien "De Fuldendte her". Du kan også se hendes arbejde her.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik