Butiksansatte: Grovere tyverier skaber utryghed og afmagt

Mange butiksansatte på Sjælland og i Hovedstadsområdet oplever, at butikstyverier er blevet både hyppigere og grovere.

Butikstyve er blevet langt mere professionelle, kyniske og hæmningsløse de seneste år.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse lavet af Epinion for HK Handel. Undersøgelsen slår samtidig fast, at butiksansatte på Sjælland og i hovedstadsområdet oplever den største stigning i de grove butikstyverier.

quote De er blevet mere verbalt grove og truende. De stjæler mere, fordi ingen tør konfrontere dem.

Butiksansat

"De er blevet mere verbalt grove og truende. De stjæler mere, fordi ingen tør konfrontere dem", lyder en uddybelse i spørgeundersøgelsen. En anden fortæller: "De er ligeglade, og de virker truende, hvis man vil stoppe dem."

 

 

Selv om antallet af anmeldte butikstyverier er faldet en smule fra 2015 til 2016, har mange butiksansatte en oplevelse af, at tyvene i løbet af de seneste år er blevet mere organiserede og ligeglade med at blive opdaget. Således svarer 44 %, at de har været nødsaget til at lade tyve gå.

Kyniske tyve er en krænkende oplevelse

- Det er ekstremt frustrerende for personalet at være vidne til tyverier, hvor butikstyvene er så kyniske, siger Ulla Jensen, der er formand for tillidsrepræsentanterne i Landsklubben Irma Butik:

- Det er ansvarlige og loyale medarbejdere, som føler sig stærkt krænket af, at butikstyvene stjæler for næsen af dem. Ofte sker der det, at en eller to holder personalet beskæftiget, mens en tredje tager for sig af varerne, forklarer Ulla Jensen.

Frustrationen forstærkes af, at mange butiksansatte oplever, at politiet ikke kommer til hjælp. Når der er blevet ringet til politiet i forbindelse med et butikstyveri, oplyser 46 % af dem, der har kontaktet politiet, at de har været ude for, at politiet ikke kan komme.

quote Det er ekstremt frustrerende for personalet at være vidne til tyverier, hvor butikstyvene er så kyniske

Ulla Jensen, Formand for tillidsrepræsentanterne, Landsklubben Irma Butik

I HK HANDEL har arbejdsmiljøkonsulent Merete Hansen forståelse for, at det kan være svært at acceptere, at butikstyvene forlader butikken med stjålne varer. Men hun opfordrer de butiksansatte til at huske på, at de ikke er ansat til at fange tyve:

Butiksansatte skal ikke udsætte sig selv for fare

- Som medarbejder skal man ikke forsøge at tilbageholde butikstyve, medmindre man har fået grundig instruktion og i øvrigt føler sig i stand til at udvise den nødvendige autoritet. Og man skal aldrig udsætte sig selv for fare, siger Merete Hansen, der opfordrer arbejdsgiverne til at være mere omhyggelige med instrukser og dialog om håndtering af tyverier.

25 % svarer i undersøgelsen, at de ikke har fået instrukser fra arbejdsgiveren om, hvad de skal gøre i tilfælde af butikstyverier.

Fakta om undersøgelsen: Butiksansattes oplevelser af butikstyverier det seneste år

  • Næsten halvdelen af de butiksansatte på Sjælland og i Hovedstadsområdet har oplevet, at politiet ikke kan komme, når de ringer
  • 49% af de butiksansatte på Sjælland oplever, at butikstyverierne er blevet grovere, mens det er 23% i hovedstadsområdet
  • 49% af de butiksansatte på Sjælland oplever, at butikstyverierne er blevet hyppigere, mens det tilsvarende gør sig gældende for 37% i hovedstadsområdet
  • Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse, foretaget af Epinion, og bygger på 300 besvarelser fra butiksansatte medlemmer af HK HANDEL

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik