Borgmester om millionmassakre: Ingen områder går fri

Stigende udgifter til anbringelser rammer Halsnæs hårdt. Fyringer er på vej, men massakren kunne ikke forudses, lyder borgmesterens svar.

Det står skidt til med kommunekassen i Halsnæs. 

Nærmere bestemt skal man ud og finde 70 millioner kroner, erfarer TV 2 Lorry torsdag eftermiddag

Årsagen er hovedsageligt stigende udgifter til børne- og ungdomsområdet, hvor der siden 2015 har været en stigning på 42 procent i antallet af anbringelser, forklarer borgmester Steffen Jensen (Soc.Dem.). 

Besparelserne kan udmunde i omkring 140 fyringer i kommunen. Og de kan ramme alle, lyder den nedslående melding.

Borgmesteren står dog fast på, at man ikke kunne forudse massakren. 

- Jeg skal være ærlig at sige, at jeg har det rigtig dårligt med det her. Jeg synes, det er træls. Vi har i forvejen skåret ind til benet, men det her handler om børn og unge, som oplever psykisk eller fysisk vold, og det er en "skal-opgave", som vi må prioritere, siger Steffen Jensen til TV 2 Lorry. 

Borgmester: Vi har ikke været for optimistiske

Kan du forstå, at måske snart fyrede medarbejdere undrer sig over, at man ikke kunne forudse denne udvikling med flere anbringelser? 

Jeg kan godt forstå, at man får tanken. Det kan jeg da. Men det er faktisk et af de områder, vi har haft allermest fokus på. Vi har i byrådet talt om forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse. Så vi har virkelig gjort meget. Og vi vil fortsat følge op. 

Men I har jo stadigvæk ikke gjort mere, end at I har regnet 70 millioner forkert?

- Det er klart. Men man havde en forventning om, at sidste år ville udgifterne falde, fordi indsatserne ville virke. Men der er stadig børn, som har det dårligt. Og vi får nogle børn hertil også, som har udfordringer. 

Har I så været for optimistiske?

- Det synes jeg ikke. Man kunne også sige, at nu sparede vi 150 millioner kroner i stedet for 70 millioner kroner, men så ville vi ikke have råd til skoler. Vi kan jo ikke droppe matematik i 9. klasse. 

 

Alle områder vil blive berørt 

Har I opereret med en stor nok buffer i kommunekassen?

- Ja, for når vi har budgetteret, er det fagfolk, der vurderer helt ned på hvert enkelt cpr-nummer. Vi har haft en stigning på cirka 40 procent af sager over det seneste år. Det er voldsomme beløb. Vi er steget fra en udgift på cirka 125 millioner til 190 millioner. Vi kunne ikke forudse, at det var så voldsomt. 

Hvilke områder bliver berørt?

Det er for tidligt at sige. Det er klart, at når vi skal finde så stort et beløb, har jeg bedt administrationen om at finde millioner på driftsreduktioner. Det er bagefter byrådets ansvar at indgå de aftaler, som skal til. Det er altså for tidligt at sige, men alle områder vil blive berørt på en eller anden måde. 

Er I så i bund, eller risikerer vi at stå her igen snart?

- Sidste år skulle vi finde besparelser for at imødekomme området, og de var omkring 30 millioner kroner. Vi genåbnede budgettet i marts og skulle finde 30 millioner kroner igen. Nu skal vi finde yderligere 70 millioner kroner. Vi har sat rigtig mange indsatser i gang, fordi vi tror på, at det hjælper at komme tættere på børnene. Det vil bære frugt om nogle år. Og det vil forhåbentligt give en økonomisk gevinst på sigt. Vi gør det for børnenes skyld. 

Men kan du love, at I ikke bliver nødt til at genåbne budgettet igen?

- Man kan ikke give garantier, når det handler om det sociale område. Hvis der kommer flere borgere hertil med sårbare børn, så kan man jo ikke sige, at de ikke kan få hjælp. Sådan fungerer serviceloven ikke. Vi ved bare, at hvis vi skal have en sund økonomi også om tre år, så er vi nødt til at finde 70 millioner kroner nu. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik