Borgmester efter kulegravning: "Flere skal have førtidspension"

Efter stor kritik bestilte Københavns Kommune en kulegravning af deres sagsbehandling af byens svageste. Nu er borgmesteren klar til at reagere.

Kritikken har haglet ned over Københavns Kommune og deres behandling af sager om førtidspensioner.

Nu står det også sort på hvidt: Kommunen bruger blandt andet alt for lang tid på at behandle ansøgninger fra de svageste. 

Efter mange protester og kritik besluttede Københavns Borgerrepræsentation i august at nedsætte en taskforce af eksperter, og i dag, mandag, ligger 100 siders anbefalinger på bordet foran Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Taskforcen peger på tydeligt på, at der plads til forbedring.

Og nu bebuder beskæftigelses- og integrationsborgmesteren, at der skal gives flere førtidspensioner.

Baggrund: Derfor har København Kommune mødt kritik

Kritikken begyndte for alvor at rulle i juni.
Her kunne vi fortælle om 62-årige Vladimira Kristensen, der på trods af svær leddegigt, en invaliderende tarmsygdom og lungekræft i otte år havde kæmpet forgæves for en førtidspension.

Tal fra Ankestyrelsen viste, at antallet af tildelte førtidspensioner i Københavns Kommune faldt fra 1.028 i år 2010 til bare 296 i 2015. Det er færrest målt på indbyggere i vores område.
 
Ifølge daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev fulgte man bare den nationale lovgivning.
Men det var en udmelding, der skabte debat i Borgerrepræsentationen. For hvorfor kunne loven så fortolkes langt mere lempeligt i andre kommuner?

Jobcentrene mødte også kritik for at have for få, og i visse tilfælde for dårligt uddannede, sagsbehandlere.
Og i november kunne vi så afsløre ulovlige lægeundersøgelser af ledige i et jobcenter på Lærkevej.

Taskforcens fem anbefalinger:

  1. Der skal være skærpet opmærksomhed på, hvornår der er tilstrækkelig dokumentation i en sag, og den socialfaglige vurdering skal styrkes.
     
  2. Der skal skabes bedre betingelser for at sikre en hurtig afklaring af arbejdsevnen.
     
  3. Færre ressourceforløb skal afsluttes til kontanthjælp.
     
  4. Borgeroplevelsen skal forbedres.
     
  5. Implementeringstjek (et år efter vedtagelsen af en handlingsplan skal det tjekkes, hvordan det går med at implementere den)

Kilde: Taskforcen, april 2018

Formand for taskforce: Sager kunne være afgjort hurtigere

quote Det gør selvfølgelig indtryk, når rapporten rejser så relativt markant en kritik. På samme måde som det gør indtryk, hvad borgere og borgergrupper det sidste halve år har råbt op om.

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester, Venstre

Rapporten er blevet til efter blandt andet en gennemgang af 33 konkrete sager fra Københavns Kommune.

- Der er nogen sager, hvor Københavns Kommune har stillet meget store krav til dokumentation, hvor man godt på et tidligere tidspunkt kunne have afgjort det. Det vil sige, at borgeren faktisk godt kunne have været tilkendt førtidspension på et tidligere tidspunkt, siger John Klausen, der er formand for taskforcen, til TV 2 Lorry. 

Kritikken bliver taget til efterretning af beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, fra Venstre:

- Det gør selvfølgelig indtryk, når rapporten rejser så relativ markant en kritik. På samme måde som det gør indtryk, hvad borgere og borgergrupper det sidste halve år har råbt op om.

Københavns skal op på landsgennemsnittet

Derfor er udmeldingen fra Cecilia Lonning-Skovgaard klar: På baggrund af taskforcens anbefalinger skal flere københavnere i fremtiden have tilkendt førtidspension.

- Vi skal tilrettelægge vores arbejde på en anden måde, og vi skal have kigget på, hvordan vi kan møde borgerne på en bedre og mere professionel måde, og så skal vi arbejde på en mere lempelig måde, så flere får tilkendt førtidspension, siger hun og uddyber, at Københavns skal op og ligge på gennemsnit med resten af landet, siger hun til TV 2 Lorry.

Det kræver store investeringer, men borgmesteren forsikrer, at de nødvendige penge til det skal kunne findes. 

På næste mandag mødes Beskæftigelses- og Integrationsudvalget igen, hvor de kigger på, hvilke anbefalinger de skal gå videre med og starter arbejdet med at udforme en handlingsplan.

Den ventes at være klar til juni.

I eftermiddag fik politikerne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København præsenteret den nye rapport om behandling af førtidspensioner.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik