Boligskattetrykket er skævt: "Nogle betaler mere, mens huset er mindre værd"

I kommuner, hvor ejendomspriserne står stille eller falder, er boligskattetrykket steget mest over tid, mens storbyernes boligskattetryk falder.

Det er stor forskel på kommunerne i Hovedstadsområdet, når man følger udviklingen af boligskattetrykket.

Yderkommunerne har siden 2004 oplevet en stigning, mens boligskattetrykket omvendt er faldet i flere kommuner tættest på København.

Det viser en analyse, som Danmarks Statistik står bag, der har analyseret udviklingen af boligskattetrykket mellem 2004 og 2014.

quote Den nye analyse bekræfter alle vores værste forestillinger og beviser endegyldigt, at boligskattestoppet har været den mest asociale politik, som vi har haft i Danmark.

Finans- og skatteordfører, Martin Lidegaard, Radikale

Og det skyldes dels markedsprisen på ejendommen, der enten står stille eller er faldende i nogen kommuner, mens markedsværdien i især storbykommunerne stiger.

- Der er nogen, der oplever, at de betaler mere i skat over tid, mens det de betaler skat af ikke følger med. De betaler altså mere, selvom boligen er mindre værd, fortæller Thomas Bie, kontorchef i Danmarks Statistik, der står bag rapporten.

- Det er netop pointen i vores analyse, nemlig at fortælle, at der er forskellig udvikling i markedspriserne og beskatning, siger han. 

Boligskattestop er asocialt

Analysen kommer kort før regeringen skal i gang med at finde et flertal for det nye ejendomsskattesystem, og analysen vil styrke kravet fra Socialdemokratiet, DF og de radikale om øget progression - altså at der skal betales mere i skat af de dyreste huse.

quote De betaler altså mere, selvom boligen er mindre værd.

Thomas Bie, kontorchef i Danmarks Statistik, der står bag rapporten

Ifølge den radikale finans- og skatteordfører, Martin Lidegaard, er det første gang, at der er dokumentation for, hvor meget skattestoppet har skævvredet Danmark og skabt skel mellem land og by, siger han til DK-Økonomi

- Den nye analyse bekræfter alle vores værste forestillinger og beviser endegyldigt, at boligskattestoppet har været den mest asociale politik, som vi har haft i Danmark. Vi vil tage analysen med i forhandlingerne og få repareret på det her, siger han til DK-Økonomi.

Frederikssund er den kommune, hvor boligskattetrykket er steget mest i landet, nemlig med 4,07 promillepoint. Gribskov og Helsingør ligger også på top ti med en stigning på 3,08 promillepoint.

I Frederiksberg derimod er boligskatterykket faldet med 2,07 promillepoint. Lige i hælene følger København og Gentofte.

- I Hovedstaden og de største provinsbyer, er boligpriserne generelt steget i den undersøgte periode. I de kommuner, hvor boligskattetrykket er steget, gælder det omvendt, at boligpriserne ligger på nogenlunde samme niveau igennem den undersøgte periode, og i flere tilfælde har kommunerne hævet grundskyldspromillen siger Thomas Bie.

Hvad er boligskattetryk?

Boligskattetrykket er defineret som grundskyld og ejendomsværdiskat lagt sammen.

Grundskyld er en skat på selve jorden. Grundskylden beregnes som en andel af ejendommens grundværdi. 

Ejendomsværdiskatten beregnes som en andel af den fastsatte ejendomsværdi. Ejendomsværdiskatten udgør 1 procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kr. og 3 procent af resten, hvis ejendomsværdien er højere

Kilde: Skatteministeriet

På landsplan er boligskattetrykket steget med beskedne 0,4 promillepoint. Tallene dækker over et gennemsnit, så der kan altså være forskel på de enkelte boliger.

Her kan du se de kommuner, hvor boligskattetrykket er faldet mest og mindst:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik