Boligøkonom: Mange andelsforeninger er langt fra krise

En meget stor del af landets andelsboligforeninger er velfungerende og skal ikke frygte konkurs, lyder det.

Der vil fortsat være andelsboligforeninger, der bukker under. Men konkurserne vil ikke skylle ind over landets andelshavere.

Det forsikrer direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen.

For nylig blev Danmarks største andelsforening, Hostrups Have på Frederiksberg, begæret konkurs af Nykredit. Og ifølge Politiken anslås op mod 500 andre foreninger at være i lige så håbløs en gæld. 

Hvorvidt det står så skidt til, kan Curt Liliegreen ikke be- eller afkræfte.

- Sagen med Hostrups Have er et af de værst tænkelige scenarier.

- Der er også andre andelsboligforeninger, der er i krise. Men en meget stor del af andelsboligforeningerne er velfungerende. Og det er en væsentlig pointe, siger Curt Lilliegren.

Det var blandt andet en renteswap-aftale, der voldte Hostrups Have problemer.

Renteswaps blev ofte brugt før finanskrisen for at sikre lån mod rentestigninger. Men med markante rentefald viste metoden sig at blive dyr. 

Andelsboligforeninger især i de store byer kan komme i krise blandt andet som følge af ufornuftige låntagninger og dårlig rådgivning.

- Det er en del af billedet, siger Curt Liliegren.

- Ude i provinsen har andelsboligforeninger ofte andre problemer. Der er markedet nogle steder dødt, så det er svært at sælge boligerne, siger han.

Det er Foreningen af Andelsboligforeninger i Krise, der på baggrund af tal fra By- og Boligministeriet anslår, at 500 foreninger er i udsigtsløs gæld. 

Størstedelen af disse foreninger ligger i kommuner i udkantsområder og består ofte blot af 10-15 andele. Flere end otte ud af ti af de mest forgældede foreninger er stiftet under den økonomiske fremgang før finanskrisen.

Det samme blev Hostrups Have på Frederiksberg. Den blev stiftet i 2007.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik