Bliv håndværker: 65.000 unge skal vælge uddannelse nu

På tirsdag er der deadline for tilmelding til gymnasiet og erhvervsskolerne. Politikerne håber at de unge tager en håndværkeruddannelse.

- Vi står lige nu med tæerne ud over Grand Canyon, og det er meget tæt på, at vi falder ud over kanten. Alle prognoser siger, at vi i løbet af få år kommer til at mangle op mod 40.000 faglærte. Derfor er det tåbeligt, at man ikke gør mere for at sikre, at de unge vælger erhvervsuddannelser frem for gymnasiet, siger erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe, DF, til Avisen.dk.

På Christiansborg frygter flere politikere ifølge Avisen.dk, at det går lige som sidste år, hvor ikke en gang hver femte elev i folkeskolen søgte ind på en erhvervsuddannelse. Helt præcist søgte 18,5 procent af de unge fra grundskolen ind på en erhvervsuddannelse i 2015. Samme år valgte 73,9 procent gymnasiet.

Forrige år blev der lavet et forlig af erhvervsuddannelserne. Med en målsætning om at 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. På erhvervsskolerne kræves der i dag 2 i dansk og matematik for at komme ind.

Men de unge søger gymnasiet mere og DF overvejer at kræve at der stilles krav om at man har karakteren 6, før man kan komme ind på gymnasiet.

For der skal gøres meget mere for at få de unge til at tage en håndværkeruddannelse.

Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye er også nervøs for om ambitionen for 2020 i erhvervsuddannelsesreformen kan nås.

- Jeg er usikker på, om vi kan nå målet med, at 25 procent på landsplan skal søge en erhvervsuddannelse i 2020. Det er klart, at for hvert år, der går, hvor vi ikke nærmer os, øges presset på Chrstiansborg for, hvad vi så skal gøre for at nå målet, siger Mattias Tesfaye til Avisen.dk.

Han vil ikke tage stilling til, hvad der konkret kan gøres, før undervisningsministeriet offentliggør de unges uddannelsesønsker for 2016.

- Jeg har is i maven til et enkelt år mere, men hvis søgemønstret ikke flytter sig i 2017, kan jeg godt blive lidt nervøs, siger han til Avisen.dk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik