Biolog med opråb: "Svanen sidder ikke fast i isen"

Vinteren er over os, men ikke alle dyr er ligeså kuldskær som os mennesker. Derfor modtager Dyrenes Beskyttelse mange misforståede henvendelser om svaner i nød.

- Vi skal have udryddet den myte om, at alle svaner bare for et godt ord fryser fast i isen.

Sådan lyder udmeldingen fra Michael Carlsen, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Han håber, at man ved at sætte fokus på emnet kan få gjort folk klogere på, hvorfor svaner sidder rundt omkring på de tilfrosne søer.

De er nemlig ikke frosset fast, men sidder der i stedet ganske frivilligt.

- Svaner lægger sig ovenpå isen for at spare på energi og vente på varmere tider. Derfor tror mange, at de er frosset fast, siger han til TV 2 Lorry.

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelse hele 224 henvendelser fra borgere, der mente at have spottet en svane, der var frosset fast i isen. Hele 129 af disse henvendelser kom fra hovedstadsområdet.

Raske svaner fryser aldrig

Men raske svaner fryser aldrig fast.

- Nogle mennesker forsøger at kaste sten ud mod svanen for at få den til at komme fri fra isen. Men svanen er ikke interesseret i at bruge energi på at flytte sig, siger Michael Carlsen.

- Derudover er svanen meget dårligt gående, så den skøjter rundt på isen og basker med vingerne, hvilket kan se endnu voldsommere ud og skabe flere problemer, end før folk begyndte at blande sig, siger han.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det kun ganske få fugle, der har brug for hjælp, og derfor kan man med fordel tage et billede, hvis man ser et dyr, man tror er i nød, og sende det til vagtcentralen, som kontaktes på telefon 1812.

På den baggrund kan kan fagfolk vurdere, om man skal rykke ud, eller om dyret har det fint.

Info om knopsvaner:

- De fleste danske knopsvaner flyver ikke sydpå om vinteren, men bliver i Danmark og får selskab af tusinder af knopsvaner fra landene omkring os.

 

- Danske fjorde og kyster er nemlig et fantastisk godt sted at tilbringe vinteren, hvis man er knopsvane. Også de fleste danske knopsvaner søger ud til fjorde og kyster om vinteren, hvor de holder til i flokke og lever af vandplanter.

 

- Ikke alle knopsvaner opsøger dog fjorde og kyster, så når frosten rammer, er der stadig mange i søer og moser.

 

Kilde: Dyrenes Beskyttelse


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik