Bekymrende tendens: Boom i sovemedicin til børn og unge

Børn med fysiske og psykiske lidelser får i stadig større omfang ordineret sovemedicin.

Vågne timer på hovedpuden bliver i stigende omfang løst med medicin blandt børn og unge.

Det gælder særligt børn og unge med fysiske og psykiske lidelser som fx adhd. Mange har så store problemer med at falde til ro, at de i kraftigt stigende tal får ordineret sovemedicin - en medicin, som i vid udstrækning kun er beregnet til ældre mennesker. Det skriver Berlingske. 

På bare fem år er der stort set sket en fordobling i antallet af børn og unge, som får udskrevet sovemidlerne magistral melatonin og Circadin.

Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparaterne mod 6391 tilbage i 2011.

Alene fra 2014 til 2015 steg antallet af unge, som fik ordineret sovemedicin, med 20 procent, fremgår det af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen har kun en opgørelse for personer under 25 år - ikke for de enkelte aldersgrupper.

Udviklingen vækker bekymring blandt såvel børnelæger som børne- og ungepsykiatere og patientorganisationer og får nu Lægemiddelstyrelsen til at bebude en nøjere granskning og analyse af, hvilke børn og unge som får ordineret præparaterne, og om brugen i det hele taget følger de faglige anbefalinger på området.

Børnelæge Jesper Brandt Andersen har i årevis fulgt området tæt. Han vurderer over for Berlingske, at en stor del af medicinen udskrives af praktiserende læger 'med manglende ekspertise og uden forudgående præcis diagnostik, afgrænsning af søvnforstyrrelsen og forsøg på behandling på anden vis'.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik