Anklager i Christiania-hashsag granskes af Politiklagemyndighed

Tidligere denne uge blev en anklager fjernet fra en hashsag. Nu skal Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøge, om hun har overtrådt loven.

En anklager blev tidligere i denne uge fjernet fra en hashsag fra Christiania, da det kom frem, at hun tilsyneladende har instrueret vidner fra politiet i, hvad de skulle sige i retten.

Derfor har Statsadvokaten for København nu bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) om at undersøge, om anklageren har gjort noget strafbart i forbindelse med retssager om hashhandel på Christiania. 

Desuden skal DUP undersøge om andre anklagere og politifolk har overtrådt reglerne.

Anklageren selv kommer fra Statsadvokaten i København, men blev taget af sagen, efter det kom frem, at hun angiveligt havde instrueret vidner fra politiet i, hvad de skulle sige i retten.

quote Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til

Lise-Lotte Nilas, Statsadvokat

- Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelse og fortsætter:

- Men jeg har sammen med Københavns Politi og efter drøftelse med Rigsadvokaten bedt politiklagemyndigheden om at undersøge, om der er handlet i strid med reglerne i forbindelse med behandlingen af retssagerne.

Statsadvokat guidede vidner

Anklageren måtte trække sig fra en ankesag i Østre Landsret om hashhandel på Christiania. Her skulle en række politifolk, der har fungeret som agenter under efterforskningen, afhøres.

En korrespondance mellem anklageren og vidnerne afslørede dog tilsyneladende, at anklageren har taget ureglementerede midler i brug, for at få de rette svar i retten. 

Korrespondancen er nu beslaglagt sammen med anklagerens telefon og computer for at sikre eventuelle beviser, skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

- Det er naturligvis en meget alvorlig sag, hvor vi skal have fuldstændig styr på fakta, før man kan drage nogen som helst konklusioner, siger Lise-Lotte Nilas og tilføjer, at det er derfor, man har bedt DUP om at overtage sagen.

En alvorlig sag

Rigsadvokat Ole Hasselgaard ser også med betydelig alvor på sagen.

quote Det er naturligvis helt afgørende, at der kan stå tillid om anklagemyndigheden. Derfor er det magtpåliggende, at det her bliver undersøgt til bunds af Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Ole Hasselgaard, Rigsadvokat

- Det er naturligvis helt afgørende, at der kan stå tillid om anklagemyndigheden. Derfor er det magtpåliggende, at det her bliver undersøgt til bunds af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, siger han.

Den aktuelle sag var en del af et større kompleks, hvor i alt 76 personer blev dømt i seks retssager i byretten. Mange af dem ankede til Østre Landsret.

Anklagemyndigheden har også bedt DUP om at undersøge, om andre anklagere eller politifolk eventuelt kan have handlet i strid med reglerne i det store sagskompleks.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik