Andelsforeninger tjener kassen på desperate boligsøgende

Andelsforeninger i København tjener flere hundrede tusinde på ventelistegebyrer.

Det er helt normalt, at boligsøgende betaler ventelistegebyrer til andelsforeninger for at komme i betragtning til en bolig. Men nu er det københavnske boligmarked så presset, at mange betaler til foreninger, de aldrig har en chance for at komme ind i, skriver Berlingske. 

Gebyret for ikke at blive slettet af ventelisten ligger typisk mellem 100 og 300 kroner. Derudover kræver flere foreninger også et opskrivningsgebyr.

- Grundlæggende handler det om, at vi tager et gebyr, der sikrer, at vi har nogle reelle interesserede købere, siger Sune Svendsen, bestyrelsesformand i AB JoJo på Nørrebro i København til TV2 Lorry. 

I AB JoJo koster det 250 kroner at blive skrevet op og 250 kroner at blive stående hvert år.

- Grundlæggende synes jeg, det er et fair beløb. Vi har jo et sekretariet, der sidder og behandler de her opskrivninger. Der er en meget stor efterspørgsel lige nu, så vi har nok flere indtægter end omkostninger, men vi bruger også ressourcer på det, siger Sune Svendsen fra AB JoJo til TV2 Lorry. 

Lige nu er der over 1000 boligsøgende på foreningens venteliste, og der kommer to til tre nye hver eneste uge.

Det betyder, at foreningen hvert år har en indtægt på en kvart million fra ventelistegebyrer alene.

- Pengene går ikke til noget specifikt. De indgår som drift i foreningen, siger Sune Svendsen til TV2 Lorry.

Det store beløb til foreningens drift møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk. 

- Det er et udtryk for, at andelsforeninger ser en mulighed for at dække et hul i deres budgetter. Der må de altså gøre det på en anden måde. Et gebyr skal have en størrelse, så det dækker de omkostninger, der er forbundet med det, og det er svært at tro på i det her tilfælde, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, til TV2 Lorry. 

I A/B Dybbølsgård på Vesterbro har man valgt at lukke ventelisten, for at folk ikke betaler unødigt. 

- Det er jo et spørgsmål om, hvad der er rimeligt. Man skal ikke udnytte markedet bare fordi, det er så presset, som det er. Derfor har vi et maks på vores venteliste, så den holder sig på et rimeligt niveau, siger Christian Bundsgaard, formand i A/B Dybbølsgård til Berlingske. 

I AB JoJo på Nørrebro er udsigterne til en bolig lange. Foreningen råder over 470 boliger, og der er mellem 20 og 50 fra ventelisten, der kan flytte ind om året. 

De nye boligsøgende får dog ikke oplyst deres nummer på ventelisten, medmindre de spørger. 

- Folk er bevidste om, at det tager tid i København i dag. Selve nummeret kan være afskrækkende for nogle, men langt de fleste lader sig opskrive, siger formand for AB JoJo, Sune Svendsen, til TV2 Lorry. 

Men det er der ingen grund til, mener Forbrugerrådet.

- Det undergraver selve ideen med ventelister. Hvem vil betale for at stå på flere forkellige ventelister for at vente i mange, mange år? Det er jo ikke sådan ventelister er tænkt, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i forbrugerrådet Tænk til TV 2 Lorry.  

Hør ham i interviewet øverst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik