Aftenmøde i Den Grå Hal: Christianitterne samles i krisen

Fristaden Christiania må kigge indad, lyder opfordringen fra politikere og naboer efter onsdagens skudepisode. I aften samles christianitterne til møde.

Den illegale hashhandel på fristadens Christianias pusherstreet er et tilbagevendende problem for samfundet. Det vurderer Københavns Politi.

Allerede i 2012 oprettede Københavns Politi den særlige enhed Task Force Pusherstreet, der skulle komme hashhandlen på Pusherstreet til livs gennem målrettet indsats.

Ifølge Københavns Politi er det erklærede mål for Task Force Pusherstreet at "(...) bekæmpe den åbenlyse organiserede hashhandel i Pusherstreet og styrke de lovlydige og samarbejdende kræfter i området."

Det sker blandt andet ved hjælp af patruljering og efterforskning - men politiets arbejde forløber ikke altid gnidningsfrit.

I 2016 har politiet udført flere indsatser i fristaden på Christianshavn, og senest den 17. juni blev Pusherstreet ryddet. Dengang blev Københavns Politi mødt med stenkast, hvilket ledte til offentlig efterlysning af gerningsmændene.

- Det er komplet uacceptabelt at angribe og såre politibetjente, der er i færd med at passe arbejdet med at komme det voldelige og organiserede hashmarked i København til livs. Vi har allerede anholdt og sigtet 13 personer hvoraf 12 er blevet varetægtsfængslet. Men vi vil også gerne have fat i disse 16, lød det blandt andet fra politikommissær Steffen Thaaning Steffen.

Onsdag aften gik det endnu engang galt, da politiet under rutinemæssigt arbejde ville stoppe en 25-årig mand, som de mente tog del i den organiserede illegale hashhandel.

Her affyrede den 25-årige skud mod to politibetjente og en civil person. Alle blev ramt af skuddene, og den ene af betjents tilstand er torsdag aften stadigvæk kritisk, efter han blev ramt i hovedet af et skud.

Siden har flere politikere udtrykt deres sympati for pårørende og familie til de sårede, mens foreningen Christianias naboer mener, at christianitterne nu må se indad.

-Christianias ledelse går altid ud og beklager det, når noget voldsomt sker, men de kommer også altid med den samme løsning – legaliser hash. Men det er ikke godt nok. De (Christianias ledelse) har en dobbeltmoralsk, anarkistisk og romantisk forestilling omkring Christiania. De falder det forklaringer om at ’hvis bare politiet ikke havde jagtet pusherne så meget, så var de ikke blevet erstattet af pushere der var langt mere kriminelle. Det er myndighedernes skyld, sagde formand for foreningen Christianias naboer, Julius Lund, til TV 2 Lorry.

Og måske har fristads-beboerne lyttet. I disse timer er de hvert fald samlet til aftenmøde i Den Grå Hal på Christiania, hvor der arbejdes på en fælles erklæring fra christianitterne ovenpå de seneste dages hændelser.

Lige nu afholdes der aftenmøde for christianitterne i Den Grå Hal. Det sker som konsekvens af gårsdagens skyderi.
Lige nu afholdes der aftenmøde for christianitterne i Den Grå Hal. Det sker som konsekvens af gårsdagens skyderi.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg ved hvert fald helt sikkert, at vi hundrede procent enigt kommer til at tage afstand fra den vold, der har været. For vi er fuldstændig imod vold på Christiania. Og den anden anden ting, som jeg er ret sikker på, det er, at man også vil opfordre regeringen til at se på rusmiddellovgivningen, siger Niels Vest, der er talsmand for Christianias Pressegruppe, til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik