Aarhus samarbejder med Airbnb - men Københavns overborgmester siger nej

Aarhus har som den første kommune indgået et samarbejde med udlejningsportalen Airbnb. Københavns overborgmester ønsker ikke at få en lignende aftale i hovedstaden.

For to år siden besøgte 560.000 gæster hovedstaden, hvor de overnattede i tusindvis af private københavnske hjem. 

Dermed var København uden sammenligning den by i Danmark, som havde flest bookninger gennem udlejningsportalen Airbnb og tilmed også i Norden. 

Onsdag kom det dog frem, at Aarhus Kommune fremover bliver den første kommmune til at indgå et samarbejde med den digitale overnatningsplatform om at promovere byen. 

Og i Aarhus Kommune har man en forventning om, at det vil brande byen over for tusindvis af turister. 

Det er turistorganisationen VisitAarhus, der er en pendant til Wonderful Copenhagen, som fremadrettet vil samarbejde med Airbnb om at øge turismen og promovere byen som en attraktiv rejsedestination. 

Dermed er det første gang, at der laves et samarbejde mellem en officiel dansk turistorganisation og Airbnb. 

Tilbage står det store spørgsmål, som naturligvis lyder, om København også vil kunne drage fordel af et samarbejde med portalen, så Københavns gader i fremtiden kan fyldes endnu mere op med turister, end tilfældet er i dag.

Aarhus kommune har valgt at lave et tæt samarbejde med Airbnb. Vi spørger overborgmester Frank Jensen (S), om det også er en mulighed i København. 

 

TV 2 Lorrys reporter interviewede onsdag Frank Jensen (S) om overborgmesterens holdning til et lignende samarbejde i hovedstaden.  

Hvad tænker du om at indføre et samarbejde med Airbnb i København, som man har lavet i Aarhus?

- Der er lavet aftale mellem regeringen og Airbnb, hvor der bliver et loft på 70 dage over boligudlejning. Men der er ikke noget loft over værelsesudlejning, og det betyder, at når der kommer unge mennesker til København for at læse og studere, så starter de jo ofte på det københavnske boligmarked med et værelse. Men hvis et stort antal værelser konstant bliver brugt til udlejning på Airbnb, så er de jo ikke til rådighed for de unge mennesker, og så bliver presset på boligmarkedet i København endnu større. 

Men er det ikke fristende at lave et samarbejde med Airbnb og få nogle anderledes folk til København?

- Airbnb er en rigtig god mulighed for, at københavere kan tjene lidt penge, hvis man ikke selv skal bruge sin bolig. Men det er bare ikke godt nok, hvis der er et meget stort antal af værelserne i København, som bare står og bliver til hoteldrift. Så er der ikke nogle boliger til alle de unge mennesker, og de har det svært nok i forevejen ved at komme ind på det københavnske boligmarked.

Denne her udvikling, som er, at vi gerne vil dele med hinanden - er det ikke svært at gå imod den? 

Det er super godt med deleøkonomi, og det er noget, som vi går meget ind for på Københavns Rådhus. Men vi er ikke for deleøkonomi, hvis situationen er sådan, at presset stiger på de borgere, som bor i København, og de ikke kan få fat i de boliger, som de skal have. Boliger er først og fremmest for de fastboende borgere i byen, og ikke tiltænkt at lave hoteldrift, som lige nu sker i et alt for stort omfang. 

I dag er der cirka 20.000 københavnere, der stiller deres bolig til rådighed for udlejning gennem Airbnb.

Regeringen indgik sidste år en bred politisk aftale, der satte loft over, hvor mange dage private må udleje deres boliger via Airbnb.

Samtidig indgik Airbnb en historisk aftale med Skat om automatisk indberetning af lejeindtægter for danske værter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik