Købesex overlever politisk stormløb

       »Yes, Yes. Det er valgkampens bedste nyhed.«       Istedgade jubler. De Radikale har droppet alle hidtidige overvejelser om at støtte de røde partier i et forbud mod købesex, og dermed overlever Istedgade i sin vante stil.

      »Ja, så dropper jeg SF og stemmer på de Radikale,« siger Kristina, der gennem ni år har haft sine faste pladser i både Skelbækgade og Istedgade på Vesterbro i København. Hun er 37 år, ryger »cola« stort set dagligt, er kvik og ligner en drøm.
      Dyt. Dyt. To håndværkere kører forbi.
      »Jeg er meget imod kriminalisering. Dette er mit liv. Mit valg. Og du vil aldrig kunne fjerne det. Heller ikke med et forbud. I stedet vil du gøre livet farligere for én som mig. Når en kunde holder ind, så bruger jeg altid et par minutter på at se ham an. Er bilen beskidt? Er manden velsoigneret? Alle de iagttagelser får du ikke tid til, hvis det er forbudt. Så må du skynde dig ind i bilen. Du må tage chancer,« fortæller Kristina.
      Det er de Radikales ligestillingsordfører og folketingskandidat i København, Manu Sareen, der får Kristina og de andre til at juble. Han tror ikke på den lykkelige luder, men kan omvendt heller ikke se, hvilken fordel det vil have at følge Sverige, som har forbudt købesex. Det kunne hans forgænger som ordfører på området, Lone Dybkjær (R). Hun talte varmt for et forbud, og dermed ville rød blok have flertal. Enhedslisten og SF har ment det længe, og forrige år meldte Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, at hun også ville forbyde købesex.
      »Men erfaringerne fra Sverige, hvor man har indført forbud, er ikke særlig gode,« siger Manu Sareen og tilføjer:
      »Vi vil hellere tilbyde en national exit-strategi til de prostituerede. Jobkonsulenter, jurister og socialrådgivere skal hjælpe dem til at komme videre med livet. Danmark har i dag en låst debat om for eller imod prostitution, og det har betydet, at politikernes berøring af området er betændt og forsigtig.«
      Kvinden bag tanken om forbuddet er om nogen Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen. Hun foreslog det allerede i 2002 og var dengang uden opbakning fra nogen partier. Siden besluttede SF og Enhedslisten sig for at følge hende, og forrige år fik hun sit eget parti med på ideen.
      »Vi er tilhængere af en national exit-strategi, og selvfølgelig giver det ikke mening at indføre et forbud, før vi har lavet en exit-strategi,« siger Mette Frederiksen, som ikke vil hidse sig op over, at hendes store slagnummer nu falder.
      Dyt. Dyt. Endnu et par glade håndværkere kører forbi.
      Kristina skal dagligt tjene 1.000 kroner til sin og kærestens forbrug af rygekokain. Det betyder mellem tre og seks kunder om dagen. 300 kroner for et blowjob. 400 kroner for dansk. 500 kroner for begge dele.
      »Jeg ville ikke vælge andet. Jeg har måttet slås med depressioner og vil ikke kunne være i stand til at sidde på et kontor med ti andre. Jeg ville være utryg. Her har jeg min frihed. Jeg vil ikke kunne sidde ved kassen i et supermarked,« siger Kristina.
      Hun vil være glad for Manu Sareens korps af jurister og socialrådgivere. For fem år siden søgte hun om pension, men har fortsat ikke hørt noget. Dog er den psykiatriske udredning endelig blevet færdig.
      En pige, der står ved siden af, mener heller ikke, at hun får meget hjælp. Hun er også på bistand, men har lige fået en tandlægeregning på 13.000. Hun har paradentose. Kommunen har sagt nej til at hjælpe, så nu står hun ved siden af Kristina for at redde tænderne.
      Dyt. Dyt. Pigerne reagerer ikke. De er i øjeblikket fuldt optaget af folketingsvalget og tænderne. Aftenens fodboldlandskamp giver store muligheder for senere at indhente det tabte.
      Ifølge Kristina skal veninden nu ikke se så slemt på det med tænderne. Der er nemlig masser af mænd, som foretrækker blowjob af kvinder uden tænder. De to piger griner. Det gør de dog ikke af de tre piger for enden af Skelbækgade nede ved rundkørslen. De er fra Østeuropa og er ifølge Kristina ikke en dag over 15.
      »Dér skulle politikerne hjælpe,« siger Kristina.
      Nanna W. Gotfredsen, gadejurist på Vesterbro, mener, at et forbud mod købesex vil være en ulykke for Vesterbro. Prostitution er en del af livet for mange. Som Kristina forklarer: Hvis ikke hun kunne tjene 1.000 kroner i gaden, ville hun være nødt til at begå indbrud.
      »Problemet er nærmere, at ingen af kvinderne har en handleplan. Tag Kristina. Hun har heller ingen, selv om udsatte grupper har krav på en plan. Eksempelvis er meget få i døgnbehandling,« siger Nanna Gotfredsen.
      Dyt. Dyt. Istedgade lever.

  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik