Diskrimination skal koste spiritusbevillingen

Unge nydanskere skal støttes i weekendens kamp for at komme ind på Københavns diskoteker. Kommunen vil fratage alkoholbevillingen fra steder, der bliver dømt for diskrimination, skriver Urban.

 »Jeg har opgivet at gå i byen. Jeg er efterhånden ligeglad.«

Sådan siger 22-årige Omar, som Urban møder på Fisketorvet. Omar er her sammen med sine fem venner. De kommer alle uden tøven med samme konklusion: Diskrimination i Københavns natteliv er et stort problem.

Omar og vennerne er da heller ikke alene med deres problemer. Derfor sætter Københavns Kommune i dag gang i en handlingsplan, der skal stoppe diskrimination i nattelivet, skriver Urban. Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev mener, at det kan være nødvendigt at fratage gå-i-byen-steder deres alkoholbevilling, hvis de bliver dømt for diskrimination.
     
»Det handler jo om 'cool cash'. I dag skal en dørmand betale en bøde på 1.000-2.000 kroner og et diskotek 15-20.000 kroner, hvis de får en dom for diskrimination. Og det er ikke ligefrem noget, hvor man tænker 'okay, det gør jeg aldrig igen.' Beløbet er simpelthen for småt,« siger Anna Mee Allerslev til Urban.
     
Martin Jørgensen fra branceforeningen for barer og diskoteker, Horesta Natteliv, er ikke begejstret for udsigten til mistede bevillinger.
     
»Det er for hårdt et tiltag, hvis en virksomhed kører helt fejlfrit efter reglerne i mange år, og så kan blive lukket på grund af en enkelt dom. Man skal hellere lave en samlet vurdering af, om den enkelte virksomhed i øvrigt holder sig inden for reglerne. Men uanset hvor stort eller småt problemet med diskrimination er, er det positivt at tage det op til debat,« siger Martin Jørgensen til Urban.
     
I de seneste to år har Københavns Politi modtaget 19 anmeldelser af diskrimination.
     
»Men når vi taler med minoritetsgrupper i København, får vi det indtryk, at problemet har et langt større omfang end det, der anmeldes,« siger Jesper Høg fra Københavns Politi.
     
Sociolog Louise Rønnov, der har været med til at lave rapporten 'Nydanskere i nattelivet' fra 2007, er enig i, at det er økonomiske konsekvenser for diskotekerne, der skal til for at komme diskriminationen til livs.
     
»Så sender man også et signal om, at man mener det alvorligt. Det er hårdt at blive afvist, fordi man ser anderledes ud. Nattelivet er jo en væsentlig scene for unge mennesker. Det er der, man er sammen, og derfor kan det være en 'walk of shame', når man bliver afvist på et diskotek og skal gå hele vejen tilbage langs køen,« siger Louise Rønnov til Urban.
     
Det scenarie kan drengene på Fisketorvet nikke genkendende til:
»En dørmand, der selv var indvandrer, sagde til os: 'Helt ærligt, drenge, tror I selv, I kommer ind?'« fortæller Omar til Urban.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik