Pas på derude: Brandfarlig jul

Julen er hjerternes og lysenes fest, men desværre også højsæson for brande i private hjem.

På søndag begynder nedtællingen til juleaften for alvor, når man i mange hjem tænder det første lys i adventskransen.

Men julemåneden er samtidig den travleste periode for brandfolk, der må rykke oftere end normalt. Det er den flittige brug af levende lys, som udløser mange af brandene i december.

Nedenfor finder du en række gode råd fra Falck til, hvordan du undgår, at julen går op i røg.

Juledekorationer og juletræ:

Stearinlys må ikke stå op ad brændbart materiale eller tæt på gardiner, og lad ikke lysene brænde i rum, hvor man ikke holder opsyn.

Juledekorationer skal være lavet, så flammen ikke kan få fat i gran eller pynt. Lysene skal stå godt fastgjort, gerne i folie. Hvis man har en adventskrans hængende i loftet, bør den ikke alene hænge i rødt bånd, men også i ståltråd. Pas på med at placere levende lys nederst på juletræet, da hunde kan få stearinlyset til at vælte.

Fyrfadslys snyder

Fyrfadslys ser tilforladelige ud, men de kan blive så varme, at væskefladen bryder i brand. Det kan medføre, at der står flammer på 20-25 cm op fra disse lys. Derfor skal man ikke stille fyrfadslys frit på bordet - og slet ikke på en papirdug, selv om det bidrager til julehyggen. Det sikreste er at sætte dem i en lysestage.

Sådan slukkes en mindre brand i en fart

Er man hurtig, kan man slukke mange små brande med en danskvand, som man ryster, mens man holder en anelse for åbningen. Lidt større brande i for eksempel juletræer kan oftest slukkes med en spand vand eller en almindelig 2 kg pulverslukker. En anden effektiv måde at slukke en mindre brand, er at kvæle ilden med et brandtæppe. Denne metode kan man eksempelvis bruge, hvis en adventskrans falder ned.

Hvor er børnene?

Undlad at lade børn være alene i rum, hvor der er levende lys, da flammerne fra stearinlyset hurtigt kan få sat ild til andet, hvis nu stearinlyset skulle vælte. Hvis der opstår ildebrand, kan børn ofte finde på at gemme sig for branden. Derfor bør man som forældre tale med sine børn om, hvordan man skal komme ud af huset, hvis der skulle opstå ildebrand.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik