Roskilde Bank: Lån gik til biler og elskerinder

Landsret frigiver dokumenter om retssag, hvor Finansiel Stabilitet kræver en milliard kroner i erstatning.

1.000.000.000,00 kroner - plus renter, altså en rund milliard.

Sådan lyder kravet i en opsigtsvækkende retssag om Roskilde Bank, som gik ned med et samlet tab, der var ti gange så stort.

Den tidligere direktør Niels Valentin Hansen, en underdirektør, fem bestyrelsesmedlemmer samt revisionsselskabet Ernst & Young og to revisorer skal i fællesskab betale det enorme beløb, påstår Finansiel Stabilitet.

Retssagen begynder i næste uge, men torsdag har Østre Landsret frigivet en række dokumenter. De fortæller, hvad advokater og dommere skal beskæftige sig med de kommende par år. Bilag med godt 30.000 sider indgår i sagen.

Banken kastede sig i 2005 ud i en hidsig vækst og kaprede ejendomsudviklere som blandt andre Jørgen Olsen, Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen som kunder, men det endte med et brag i 2008.

Interne papirer giver indtryk af et morads og mangelfuld kontrol. For eksempel fremhæver Finansiel Stabilitet en opsang fra kreditafdelingens chef i august 2007:

'Vi oplever, at byggelån benyttes til betaling af terminer, ejendomsskatter, revisorregninger, restskatter, biler, hundens, konens og elskerindens underhold og en lang række andre forhold, som er byggeriet aldeles uvedkommende.'

Chefen beder om en 'kraftig opstramning' og en 'øjeblikkelig stopper for den form for trafik.'

Men på det tidspunkt var banken allerede på vej ud over kanten. Der var nærmest kaotiske tilstande i den interne revision, hævder Finansiel Stabilitet.

Det statslige skraldespandsselskab hæfter sig også ved bestyrelsens rolle. Protokollen blev konsekvent ført med håndskrift. Referaterne er 'usædvanligt ordknappe' - og de blev ikke sendt ud til medlemmerne.

Retssagen kommer i høj grad til at dreje sig om, hvorvidt finanskrisen var årsag til sammenbruddet og de store tab, viser de frigivne dokumenter.

Men de ti mest tabsgivende engagementer er "helt eller delvist uden sammenhæng med finanskrisen," hævder Finansiel Stabilitet.

Påstanden er, at direktør Niels Valentin Hansen og de øvrige har opført sig uforsvarligt. Dog hævder man ikke, at direktøren og de øvrige er erstatningsansvarlige for bankens sammenbrud som sådan.

Derimod påstås det, at milliarden skal betales dels på grund af en generel aggressiv kampagne for vækst uden hensyn til risici. Og dels på grund af beslutninger om kredit til storspekulanter som Kenneth Schwartz Thomsen.

Samtlige sagsøgte forlanger frifindelse. Retssagen begynder på mandag og ventes at stå på frem til august 2017.

Tidligere i efteråret blev der afsagt dom i den første af syv retssager om tab i bankverdenen.

Topfolkene i Capinordic Bank blev dømt til at betale 90,5 millioner kroner - hvilket var langt fra kravet om 400 millioner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik