Borgmestre: Udflytning af arbejdspladser er politisk spritkørsel

Det er det modsatte af effektivisering at flytte næsten 4000 arbejdsplader til provinsen.

Regeringen skulle i stedet bruge pengene på at skabe helt nye arbejdspladser derude.

Sådan lyder det nærmest samstemmende fra borgmestrene i Hovedstadsområdet. På tværs af partiskel forstår de ganske enkelt ikke rationalet i regeringens beslutning.

- Jeg synes det er meget mærkelige prioriteringer. Det har karakter af blodrus, hvor man ikke tænker på hvilken opgave der skal løses, men tænker på andre hensyn, siger borgmester Michael Ziegler, Høje-Taastrup (K) til TV2 Lorry i dag.

Også socialdemokratisk ledede kommuner tager sig til hovedet:

- Alt det her handler ikke om saglighed og faglighed. Det handler om politik og om at tilgodese kernevælgerne i det jyske bagland. Jeg synes det er uværdigt, og jeg synes, at det er politisk spirituskørsel, siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (A)

Hans partifælle i Albertslund mener at beslutningen skader hele landet:

- Det er hovedløst at flytte 4000 arbejdsplader ud af regionen. Først og fremmest, fordi det ikke skaber nogen effekt, der hvor arbejdspladserne kommer hen, mener borgmester Steen Christiansen. (A)

Udflytningen af arbejdspladser rammer hårdt i Hovedstadsområdet. Mange, der bor i omegnskommunerne, arbejder i statslige stillinger i København. Og det bekymrer naturligvis derude.

- Beslutningen har gjort en masse familier utrygge i dag. De ved ikke, hvor de står med deres liv, og det koster en masse penge, som vi kunne bruge fornuftigt. Det er jo en af-effektivisering af den offentlige sektor, vi er vidne til. Det er jeg både som borger og som borgmester dybt forarget over, siger Thomas Gyldal Petersen fra Herlev.

Københavns overborgmester er ligeså berørt:

- Det er et kæmpe slag for de 4000 mennesker, som det her rammer, og det er jo ikke alene de ansatte i staten. Det er også deres familier, ægtefæller og børn, der sidder derhjemme i aften og siger, hvad skal vi nu gøre? Hele deres families tilværelse er kastet op i luften, siger Frank Jensen (A).

Også i Nordsjælland er de folkevalgte bekymrede for deres kommuners fremtid. De føler sig totalt overset i den store udflytningsplan, og i en mail til os skriver Gribskovs borgmester Kim Valentin (V) blandt andet:

- Med planen har man desværre slet ikke haft øje for, at provinsen også omfatter det nordlige Sjælland. Denne landsdel har langt færre statslige job end de landsdele, som traditionelt fører sig frem med beklagelser over at være forbigået, skriver han.

Hos Region Hovedstaden har man heller ikke meget tilovers for beslutningen:

- Jeg ryster på hovedet over det, for jeg tror ikke på, at det skaber vækst i resten af landet. Nu bruger man 400 millioner kroner på at flytte arbejdspladser rundt i landet i stedet for at bruge 400 millioner på at skabe nye arbejdspladser, siger Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (A)

Michael Ziegler fra Høje-Taastrup er enig:

- I stedet for at bruge millionerne på at flytte rundt på eksisterende arbejdsplader, kunne man bruge dem på at etablere nye og meget gerne private arbejdspladser, sige han.

Både Københavns og Albertslunds borgmestre er sikre på at regeringen tilmed undervurderer regningen for manøvren.

- Erfaringer fra Norge og Sverige viser, at det koster op mod en million kr. at flytte en arbejdsplads, og regeringen har kun sat 100.000 kr. af pr. arbejdsplads, siger Steen Christensen (A) fra Albertslund.

Set fra Rådhuspladsen ligner regeringens manøvre en direkte afklapsning.

Overborgmester Frank Jensen kalder det for "Københavner-bashing" og er træt af regeringens konstante fokus på, hvordan man kan tage fra København og give til provinsen.

Han understreger, at arbejdspladser i hovedstaden sagtens kan gavne hele landet.

- Nu har vi længe diskuteret, hvordan man kan tage noget fra København. Jeg håber, at debatten fremadrettet også kan handle om, hvordan vi kan bruge København til gavn for hele Danmark, siger han til TV2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik