Politiet: Vi tager ikke længere penge fra flaskesamlere

Udenlandske hjemløses rettigheder er blevet styrket, efter at betjente fejlagtigt tog penge fra flaskesamlere.

Københavns Politi har fået et gevaldigt rap over nallerne, efter at betjente sidste år tog penge fra to grupper afrikanske flaskesamlere, der siden har vist sig at være uskyldige.

Vicepolitiinspektør Tom Struve fra afdelingen for special- og udlændingekontrol fortæller, at man hen over sommeren har indført en række nye krav til betjentene for at styrke udenlandske hjemløses rettigheder.

- Vi tager ikke længere penge fra anholdtes effekter til bøder. Det er den anholdte, som udtrykkeligt selv skal give samtykke til at lade en sag afgøre med bøde, siger vicepolitiinspektøren til Ritzau.

Langt mindre elegant bar en flok københavnske betjente sig ad, da de i august sidste år fandt ni afrikanske flaskesamlere under et halvtag i en københavnsk skolegård.

Mændene blev anholdt og taget med på stationen, hvor de efter flere timer i en celle blev frataget 750 kroner som betaling for at have taget ulovligt ophold.

Efterfølgende rejste den uafhængige organisation Gadejuristen tvivl om, hvorvidt mændene overhovedet forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige. Og at en straffesag dermed var ved at blive endegyldigt lukket.

Torsdag har en dommer i Københavns Byret frifundet flaskesamlerne. De vidste efter alt at dømme ikke, at opholdet i skolegården var forkert.

For at undgå lignende fejl i fremtiden har Statsadvokaten i København bedt politiet om at stramme op, fortæller vicepolitiinspektør Tom Struve.

- Vi har skærpet kravene til at dokumentere, præcis hvordan det ser ud, når betjente kommer ud til en mulig husfredskrænkelse. Det er vigtigt, at vi tager video og foto af stedet. Vi sørger også for at dokumentere skiltningen på stedet.

I dag er politiet også mere påpasselig med at skride til anholdelse end tidligere.

- Hvis det ikke er helt åbenlyst, at man ikke må opholde sig et sted, gør vi mere ud af at forklare personerne, at de er på en fremmed grund. Vi beder dem om at forlade stedet frem for at anholde dem, siger Tom Struve.

Torsdagens frifindelse af de ni flaskesamlere får også betydning for syv andre mænd. I maj sidste år blev de udsat for en lignende behandling.

Alle mændene får deres penge tilbage, ligesom de har udsigt til erstatning for de mange timer, betjentene lod dem sidde i en celle.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik