Droner godkendt til flyvning over byen

Et landmålerfirma fra Ballerup har som de første fået lov til at bruge danske droner over byen. Den lille maskine skal gøre landmåling lettere.

På Flyvestation Værløse bipper den 1,5 kg tunge drone med et vingefang på 160 cm, mens dronepilot og landinspektør Henrik Kjærsgaard ser til.

-Nu er den ved at lave en startprocedure, hvor den er ved at finde GPS-positionen, siger han. Og så letter dronen.

Normalt må droner ikke flyve i byer eller boligområder, men når dronerne bruges i arbejdsøjemed, kan man få en særlig dispensation.

Det har landmåler virksomheden LE34 fået med en drone, de selv har udviklet - og dronerne er en klar fordel:

- I stedet for 1000 punkter - så får vi en million punkter. Det vil sige, vi får en kortlægning i en meget højere kvalitet, end vi tidligere har kunne få, siger Søren Nørmølle, Afdelingschef i LE34.

Landmåler-dronen kan lave meget nøjagtige 3D-modeller af områder, og den bruges til at opmåle store arealer til byggerier, parker, golfbaner og byområder og til at måle ufremkommelige steder, hvor landmålerne ikke kan komme - fx tagkonstruktioner.

Og den er ikke bare et stykke fancy legetøj - med en rette programmering og det rette udstyr kan den spare landmålerne for mange arbejdstimer.

En klassisk landmåler går ti meter og foretager en måling derefter 10 meter og så en ny måling - Dronen foretager en måling for hver anden centimeter - og er dermed mere nøjagtig. Et areal, som det tager dronen 20 minutter at måle - tager en gammeldags landmåler 2-3 dage.

Landmåler- virksomheden har selv udviklet dronen og det har været en lang proces. Der er mange regler man skal overholde og piloterne skal til eksamen hos Trafik- og Byggestyrelsen og bevise at de kan navigere dronen.

Men landmålerne skal ikke frygte at dronen gør dem arbejdsløse - der skal nemlig være en landmåler til stede, som kan styre dronen manuelt, hvis det teknikken slår fejl.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik