Bibiloteker får flest penge i Hovedstaden

Kommunerne prioriterer forskelligt landet over. Albertslund ligger i top, mens Hedensted i Østjylland bruger færrest penge på bøger.

Sjællandske kommuner som Tårnby, Helsingør og Albertslund ligger i toppen - i bunden ligger jyske kommuner som Odder, Hedensted og Haderslev. Folkebibliotekerne bruger ganske enkelt 2-3 gange mindre kroner pr. borger end de sjællandske kommuner.

Den store forskel i kommunernes bevillinger er med til at skabe et meget ulige Danmarkskort. Det mener Henrik Jochumsen, der er lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet.

- Der kan være langt fra Odder, der bruger ca. 300 kr. pr indbygger, til Albertslund, der bruger næsten 1000 kr. pr indbygger. Det, som kan være det uheldige i det her, er, at afstanden mellem centrum og periferi - eller det, som nogle kalder Udkantsdanmark - bliver endnu større. Nu nedprioriterer man ikke bare sygehuset, skolen, kasernen, nu nedprioriterer man altså også biblioteket, siger Henrik Jochumsen til dr.dk.

I Hedensted kommune forklarer Borgmester Kirsten Terkildsen at kommunen bruger sine penge på sportshaller og på at undgå at lukke de lokale folkeskoler.

Kulturminister Bertel Haarder, Venstre, afviser at det er noget, han skal blande sig i:

- Jeg har i almindelighed ikke nogen bebrejdelser imod kommunerne. De prioriterer lidt forskelligt. Nogle gør mere ud af det ene og nogen gør mere ud af det andet, og det vil jeg under ingen omstændigheder blande mig i, siger Bertel Haarder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik