Murere udsat for asbest i gammel DSB-bygning

Et murersjak har uden beskyttelse højtryksspulet gamle rør med asbest i København. 'Tyretosset', lyder det fra 3F.

5-6 murere har udsat sig selv for fare ved at højtryksspule nogle gamle isoleringsrør under DSB's tidligere hovedsæde i København.

Murerne var nemlig ikke blevet informeret om, at rørene indeholdt asbest, og de bar derfor ikke noget sikkerhedsudstyr. Det skriver Fagbladet 3F.

Freddy Ridderhaugen, faglig sekretær i 3F BJMF, er rystet over sagen.

- Bortset fra dynamit er højtryksspuling nok en af de mest effektive måder at sprede asbest på. Det er simpelt hen tyretosset. Og det er foregået mod bedre vidende. Bum. Færdig, siger han til Fagbladet 3F.

Indendørs asbest-renovering må kun foretages af folk med en særlig uddannelse og sikkerhedsudstyr, der forhindrer indånding af det sundhedsfarlige asbest.

Freddy Ridderhaugen er ikke i tvivl om, hvem der har ansvaret for fejlen.

- Det er byggeherre og rådgivers ansvar at tjekke, om der er farlige og sundhedsskadelige stoffer. Inden arbejdet overhovedet sættes i gang, siger han til Fagbladet 3F.

Det er EjendomsSelskabet Norden, der er ansvarlig for byggesagen. Herfra lyder det, at man har gjort alt for at forhindre, at nogen på den gamle kaserne ved Kongens Have udsættes for asbest eller andre sundhedsskadelige stoffer.

- Selvfølgelig har vi et ansvar som bygherre. Men vi brugte en million kroner på at få screenet hele ejendommen, inden renoveringen gik i gang, og vi kan jo ikke vide, hvad der gemmer sig inde bag nogle vægge, som bliver revet ned, siger Dan Johansen fra EjendomsSelskabet Norden til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Der er altid begået fejl, når det her kan ske. Men så snart vi fik at vide, at der var risiko for asbest, lukkede vi arbejdet ned, forseglede området og kontaktede Arbejdstilsynet. Så vi har gjort, hvad vi kunne, siger Dan Johansen til Fagbladet 3F.

Ifølge Dagbladet 3F afviser Dan Johansen, at sagen vil få konsekvenser for projektets rådgiver.

Asbest kan i værste fald føre til lungehindekræft eller andre asbest-relaterede kræftsygdomme.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik