Hvert fjerde hospitalslokale er for beskidt

Nordsjællands hospital og Amager Hospital fik ikke godkendt rengøringen i hvert fjerde lokale, da der fornylig blev lavet en kontrol på alle landets sygehuse.

Rengøringen på landets hospitaler har et yderst svingende niveau. Det viser de nyeste kvalitetsrapporter, som Ekstra Bladet har indhentet hos hospitalerne.

I en såkaldt intern-ekstern rapport fra juni-måned, hvor hospitalerne i Region Hovedstaden vurderede rengøringskvaliteten hos hinanden, blev hver fjerde lokale på Hillerød og Amager Hospital afvist. Det samme resultat kom de eksterne auditører frem til på Holbæk Sygehus.

- Hvis der ikke bliver gjort ordentligt rent, er der meget højere risiko for, at man bliver smittet med for eksempel stafylykokker, siger Niels Høiby, der er professor i mikrobiologi på Københavns Universitet til Ekstra Bladet.

På otte sygehuse blev rengøringskvaliteten i samtlige udvalgte lokaler godkendt under den seneste kontrol. Men på syv andre sygehuse dumpede mere end hvert sjette lokale.

Den seneste prævalensundersøgelse foretaget af Statens Serum Institut viser, at omkring syv procent af patienterne får en infektion under indlæggelse på danske hospitaler.

- Det tal er endda ikke hele sandheden, for den gennemsnitlige indlæggelse for somatiske sygdomme er i dag fire dage, men infektioner tager nogle gange længere tid om at vise sig, så de opstår først, når patienterne er udskrevet, og de infektioner har vi ikke styr på, forklarer Niels Høiby.

- De fleste af infektionerne er ikke alvorlige, men nogle af dem er og kan medføre forlænget indlæggelse og i nogle få tilfælde, er det yderst alvorligt og kan føre til dødsfald, siger Niels Høiby.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange danske patienter, der dør af hospitalsinfektioner. Men Dansk Selskab for Patientsikkerhed vurderer, at fejl på hospitalerne årligt koster op til 3000 danskere livet. Her står infektioner for en betydelig andel, vurderer eksperten.

- Den seneste eksterne rapport er da ikke noget, vi jubler over, siger Christian Thomsen, der er driftschef i Region Sjællan og dermed ansvarlig for rengøringen på Holbæk Sygehus, til Ekstra Bladet.

På Hillerød Hospital er vicedirektør Peter Mandrup af samme holdning. Han glæder sig dog over, at rapporterne trods alt viser fremgang.

På Amager Hospital tager vicedirektør Torben Mogensen situationen med ophøjet ro. Det er nemlig en ny mere skrap standard, som har givet hvert fjerde lokale på hospitalet dumpekarakter.

- Så længe vi er på 100 procent godkendelse efter den gamle standard, er jeg ikke bekymret, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik