Dusør gives for billede af tun i Øresund

I Øresundsakvariet i Helsingør er man nu så sikre på, at tunen er vendt tilbage til Øresund, at der udloves en dusør på 1.000 kr til den, der kan tage et billede af fisken.

Først var der en masse måger, der sværmede over noget, man ikke kunne se. Så var der brusende og skummende bølger og masser af småfisk, der sprang. Vandet kogte simpelthen. Så blev vandet kløvet af skarpe, smalle finner - og så brød blanke, mørke rygge af kæmpefisk vandoverfladen.

Sådan lyder en observation fra en sejlbåd, der den 1. august befandt sig ud for Ålsgårde ved middagstid med kurs mod Helsingør, skriver Helsingør Dagblad.

Det er en observation, som begejstrer akvariechef Jens P. Jeppesen på Øresundsakvariet, der er en del af Københavns Universitet, på Helsingør Nordhavn.

Akvariechef sikker i sin sag

Jens P. Jeppesen har nemlig i flere år været helt sikker på, at der er tun i Øresund, og han bekræfter observatøren fra sejlbåden ud for Ålsgårde i, at det handlede om tun den 1. august.

Observatøren er også sikker på, at vandet kogte, og at småfiskene flygtede netop på grund af tun.

- Man skal kunne skelne mellem marsvin - som der er mange af - og tun, og sejleren har sendt en tegning, der viser, at det formentlig helt sikkert drejer sig om tun. Men vi er mange, der går og venter på det afgørende bevis. Der var også to lignende observationer sidste år, men ligesom denne gang blev der ikke taget gode billeder, som vi kan bruge som håndfast bevis, siger Jens P. Jeppesen om situationen til Helsingør Dagblad.

Dusør for billede af tun

Jens P. Jepepsen fortæller ligeledes avisen, at et vellignende billede, hvor det tydeligt fremgår, at der er tun i Øresund, udløser en dusør på 1000 kr.

Når Jens P. Jeppesen er så sikker på, at der er atlantisk tun i Øresund, skyldes det en observation fra 2010.

Under en marsvinesafari foran Hornbæk Plantage, så han en stor, mørk fiskeskikkelse bryde overfladen cirka 200 meter ude, mens en masse byttefisk samtidig flygtede for livet.

Oplevelsen fik havbiologerne til at spørge rundt blandt fiskere, og det viste sig, at flere småbådsfiskere havde set springende stimer af flygtende hornfisk ved flere lejligheder. Men ingen havde taget billeder.

Havbiologerne mener blandt andet, at tunen er kommet tilbage i Øresund på grund af gode fødemuligheder, og det passer meget godt med den helt aktuelle tilstand.

Dusøren på 1.000 kroner for et brugbart bevis blev allerede udlovet sidste år, men foreløbig har den altså ikke givet bonus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik