'Vi smider toppen for alle kvinders skyld'

I dag er det ubehageligt at være topløs på stranden, lyder det fra arrangør af 'topløs torsdag' i København.

- Det er reelt ikke muligt at være topløs på stranden, uden at det bliver en ubehagelig oplevelse. Hvis du er den eneste topløse på en strand med 200 mennesker, og folk stirrer på dig, så er det ubehageligt.

30-årige Ea Elmer mener, at det er blevet unormalt at være topløs på stranden - og det vil hun gerne udfordre. Derfor har hun sammen med en veninde arrangeret en 'topløs torsdag' på Svanemøllestranden på Østerbro i København.

'Mange kvinder har lyst til at være topløse på stranden, men de gør det ikke, fordi de er bange for, at den handling bliver misforstået. Hvis andre tolker det som en seksuel handling, at du smider bikinitoppen, er det ubehageligt. Man kan ikke afseksualisere bryster, men det handler meget om, hvordan man reagerer på synet af dem, siger Ea Elmer til TV 2 Lorry.

Omkring 300 har meldt sig til det arrangement, Ea og veninden Marie Lynge Madsen har stablet på benene via Facebook.

- Det handler om de sociale spilleregler på stranden. Den har nogle andre spilleregler, når det kommer til nøgenhed og kropslighed. Det har været meget almindeligt, at kvinder kunne være topløse på stranden, men det er ikke almindeligt mere. Vi synes, at man skal holde fast i den her frihed i reglerne. Vi vil gerne tage det provokerende element ud af at være topløs, siger Ea Elmer til TV 2 Lorry.

Spørgsmål: Hvorfor tror du, at mange kvinder igen dækker brysterne til?

- Det handler om en generel udvikling i samfundet og den måde, man ser kroppen på. Det handler om en hyperseksualisering af kroppen. Folk har ikke lyst til at være nøgne, for så skal de relatere deres kroppe til de kroppe, de møder i medierne. Man kan bare se på nogle af de billeder, som medierne har valgt at bringe i forbindelse med dette arrangement. Det er meget modelagtige billeder af unge kvinder, siger Ea Elmer, der til daglig arbejder som projektleder på Frederiksberg Bibliotek.

Hun påpeger, at kvinder er velkomne til at beholde toppen på i eftermiddag.

- Det her handler ikke om, at alle partout skal smide toppen - bare at dem, der har lyst, kan gøre det, uden at det er provokerende eller mærkeligt. Jeg er spændt på at se, hvor mange kvinder, der rent faktisk smider toppen, siger Ea Elmer, der selv har planer om at lufte brysterne på Svanemøllestranden.

- Jeg har det fint med topløshed, men jeg har det nok som mange andre kvinder, nemlig at hvis jeg er den eneste, der gør det, så føles det akavet.

Spørgsmål: Er mænd velkomne?

- Selvfølgelig er de det. Det er en offentlig strand, og pointen med arrangementet ville også gå tabt, hvis kvinder kun kunne gøre det i et rum for kvinder. Men det her handler ikke om at komme i kontakt med mænd.

Arrangementet på Svanemøllestranden starter klokken 15 og varer til klokken 18.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik