Professor: Langvarig stress skader hjernen

Langvarig stress er farlig for hjernen, siger professor. Den kan gøre det svært at huske og lære nye ting.

Langvarig stress kan sætte sig på hjernen og skade hukommelsen, bekræfter Poul Videbech, professor i psykiatri på Psykiatrisk Center Glostrup, i en kommentar til en ny undersøgelse.

Han har forsket meget i den del af hjernen, der kaldes hippocampus, og som styrer korttidshukommelsen. Og hjernen kan tage skade, når der cirkulerer stresshormoner rundt i blodet, pointerer han.

- Men man skal have været stresset i meget lang tid - det skal være halve eller hele år - før det kan begynde at sætte sig. Og det er ikke alle mennesker, det rammer - det er en anden vigtig ting, siger Videbech til Ritzau.

Psykolog og ph.d.-studerende Anita Eskildsen viser i en ny undersøgelse, som endnu ikke er offentliggjort, at stress rammer hukommelsen.

Ifølge hendes undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning er det ikke indbildning, når mange stressede klager over dårlig hukommelse. Den er et målbart fænomen, skriver Kristeligt Dagblad.

Anita Eskildsen har testet stresspatienter og en kontrolgruppe af raske, og de stressede har ret i, at de har sværere ved at huske, siger hun.

Nogle af de tydelige tegn på stress er, når vi begynder at glemme de mest basale ting: Hvor lagde jeg nøglen - eller hvad er det nu, hun hedder?

Skaderne giver sig blandt andet udslag i problemer med at lære nye ting og huske gamle, siger professor Poul Videbech.

- Vi kan jo en masse ting, som er automatiserede, og som vi kan gøre uden at tænke noget videre. Men det kan give problemer at lære nyt, lige fra telefonnumre til mere komplekse ting, tilføjer han.

Stresscoach Bjarne Toftegaard, som driver firmaet Forebyg Stress, understreger, at det er vigtigt at skelne mellem korttids- og langtidshukommelse.

Korttidshukommelsen er den, der husker, hvor vi lagde nøglerne og erindrer den besked, vi lige har fået. Men det, som på grund af stress ikke bider sig fast i korttidshukommelsen, er væk og kommer ikke igen.

- Når stressen forsvinder igen, er ting der stadig i langtidshukommelsen. Det er bare adgangen til dem, som har været dårlig, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik