Ministerportræt: Claus Hjort Frederiksen

Den 67-årige politiker med tilnavnet "Hjorten" bliver på trods af sin pensionsmodne alder ny finansminister i et nyt superministerium. Samtidig træder han ind i regeringens to mest magtfulde udvalg.

Claus Hjort Frederiksen har aldrig været den store stemmesluger for Venstre i Nordsjællands Storkreds. Ved valget i 2011 fik han kun 3865 personlige stemmer.

Derfor flirtede Claus Hjort Frederiksen også selv, under valgkampen, med tanken om, at han efter valget ville bruge tiden som pensionist på at lufte hunden ved huset i Humlebæk.

Men ved det på mange måder overraskende valg, fordoblede Claus Hjort Frederiksen sit stemmetal til næsten 8000 og blev, næst efter Sophie Løhde, største stemmesluger for Venstre i Nordsjælland.

Så i stedet for livet som pensionist skal Claus Hjort Frederiksen nu varetage et nyt superministerium. For eftersom der ikke længere findes et Økonomiministerium, får finansministeren et endnu større ressortområde at boltre sig på.

Claus Hjort Frederiksen har siden sin juraeksamen i 1972, stort set dedikeret hele sit professionelle liv til Venstre. Blandt andet som partisekretær i en årrække.

Han er desuden kendt som en af Lars Løkke Rasmussens største støtter internt i partiet, og han er kendt for at gå i brechen for sin ledelse.

Under partiets formandskrise i 2014 blev Lars Løkke Rasmussen kritiseret for at have levet over evne for andres penge. Flere og flere Venstre-medlemmer opfordrede ham til at træde tilbage, men Claus Hjort Frederiksen gik i medierne og forsvarede sin formand.

Claus Hjort Frederiksen har også selv været under voldsom offentlig kritik. I sin tid som beskæftigelsesminister, dokumenterede den Cavlingvindende journalist Jesper Tynell, hvordan Hjort Frederiksen og hans embedsmænd i en række sager handlede lovstridigt eller forbrød sig mod vanlige principper i demokratiet.

Blandt afsløringerne var, at:

  • Claus Hjort Frederiksen gav Folketinget usande oplysninger.
  • Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job - i al hemmelighed og uden om Folketinget.
  • Beskæftigelsesministeriet bad kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde.
  • Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel.
  • Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver.

Afsløringerne fik dog ingen konsekvenser for Claus Hjort Frederiksen som i dag kan kalde sig finansminister for anden gang og samtidig indtræde i regeringens to mest magtfulde udvalg, Koordinations- og Økonomiudvalget.

I klippet foroven kan du ser Claus Hjort Frederiksen svare på Alternatives ønske om et alternativt vækstbegreb i vores valgprogram Valg i privaten.

Hele diskussionen om vækst og iværksætteri kan ses her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik