Sygeplejersker: "Heldigt, at patienten ikke døde"

Patientsikkerheden er i fare og sygeplejerskerne kæmper med dårligt psykisk arbejdsmiljø på hjerte-lungeafdeling på Rigshospitalet.

Danske Patienter mener, at patientsikkerheden på en af afdelingerne på et af Danmarks fineste hospitaler er for dårlig. Der har været massive problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Det skriver Avisen.dk.

Afdeling 4141 på Rigshospitalet i København, der behandler alvorligt syge patienter med blandt andet hjerte- og lungeproblemer, havde for nyligt et så dårligt psykisk arbejdsmiljø, at afdelingen har fået to påbud i september 2014.

Det fremgår af påbuddene, at sygeplejerskerne på dette tidspunkt var bekymrede for patienternes ve og vel. For eksempel skriver Arbejdstilsynet følgende efter et tilsynsbesøg:

- Medarbejderne oplyser, at de skal have hjælp og støtte fra en makker, men at det sker, at makkeren har så travlt, at det ikke er muligt, og at der ikke er tid til at læse manualen til maskinen, som de ikke er instrueret i. Efter sådan en vagt kan man godt tænke: 'Det var heldigt, at patienten ikke døde.' (...)"

Ifølge Arbejdstilsynet er der cirka 120 ansatte på afdelingen.

- Det er helt urimeligt og uacceptabelt. Når personalet er så presset, kan det få alvorlige følger. Det viser talrige undersøgelser og Avisen.dk's eksempler, siger Morten Freil, der som direktør for Danske Patienter taler på vegne af 870.000 medlemmer af blandt andet Kræftens Bekæmpelse til Avisen.dk.

En nyere undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, viser, at hver anden sygeplejersker vurderer, at patientsikkerheden er i fare på grund af travlhed.

Og der er noget om sygeplejerskernes bekymring. Avisen.dk er i besiddelse af 101 påbud, som Arbejdstilsynet har uddelt landet over.

Men arbejdsforholdene på afdeling 4141 er blevet bedre, fordi ledelsen - siden Arbejdstilsynets påbud i september 2014 - har sat ind for at løse problemet, lyder det fra Tina Hansen, sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Rigshospitalet.

- Vi har lige været inde i en god periode, men nu er vi igen inde i en presset periode, fordi mange stopper på grund af ønske om nye udfordringer eller øget arbejdspres. Andre er trætte af de mange skiftende vagter, siger Tina Hansen til Avisen.dk.

På Rigshospitalet erkender ledelsen, at den psykiske førstehjælp ikke har været sat ordentligt i system.

- Det er ikke nok at have en god debriefing. Der skal være en systematik i forhold til opfølgning på traumatiske hændelser. Det har vi arbejdet med, forklarer Morten W. Andersen, der er chef for arbejdsmiljø og ledelsesudvikling på Rigshospitalet til Avisen.dk.

Han ønsker ikke at svare på spørgsmål om patientsikkerhed.

- Hvis det virkeligt forholder sig sådan, så er det bekymrende. Men det må du tale med den lokale ledelse om. Jeg siger ikke, at det, personalet fortæller, er usandt. Men der kan være mange forskellige perspektiver på det her, siger Morten W. Andersen.

Ole Sigfred Petersen har arbejdet på Rigshospitalet i seks år. Han er oversygeplejerske på afdeling 4141.

Sammen med den ledende overlæge er det Ole Sigfreds ansvar, at det fysiske og psykiske arbejdsmiljø lever op til lovens krav.

Men det kan ifølge oversygeplejersken være svært, når for eksempel 10 sygeplejersker stopper inden for kort tid. Konsekvensen er, at der skal løbes ekstra stærkt, og det går sommetider ud over patienterne, fortæller han til Avisen.dk.

- Patientsikkerheden kan i enkelte tilfældet være udfordret. Udfordringerne kan for eksempel være sygemeldinger blandt sygeplejerskerne og mange akutte patienter, siger oversygeplejerske Ole Sigfred Petersen til Avisen.dk.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få et interview med den ledende overlæge på afdeling 4141.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik