Råb om hjælp: Vil flytte kæmpe Amager-anlæg til Ukraine

Affaldsdepoterne vokser i Ukraine, og regeringen efterlyser hjælp. Løsningen kan blive københavnsk anlæg.

Da den danske udenrigsminister i sidste uge var i Kijev for at åbne et energicenter, bad Ukraines regering om hjælp til et kæmpe problem: Affaldsbunkerne vokser og vokser.

- Vi graver det hele ned, sagde den ukrainske energiminister, Vladimir Demtsjijin, med et skævt smil og efterlyste dansk hjælp fra sin kollega, Martin Lidegaard (R).

En delvis løsning kan snart være på trapperne, da både danske og ukrainske kræfter arbejder på at flytte det nuværende københavnske forbrændingsanlæg på Amager til den vestukrainske by Lviv.

- Nu hvor man er begyndt at normalisere energipriserne i Ukraine, så kan man få lønsomhed i at håndtere affald og biomasse, siger Morten Munk, som er ukrainsk konsul i Danmark og direktør i rådgivningsvirksomheden Mafcon.

Projektet kan, hvis det bliver finansieret, gennemføres, når et nyt forbrændingsanlæg, Amager Bakker, efter planen tages i brug om to-tre år. Det gamle anlæg skønnes at have 10 år igen.

Ukraine er i øjeblikket i gang med at fjerne omfattende statsstøtte på energi, som har været meget billig for brugerne - og dermed dyr for staten.

Det er håbet, at det danske anlæg i Ukraine - lokalt - skal mindske behovet for russisk naturgas, hvilket også af sikkerhedspolitiske årsager er et stort mål for både Ukraine og Europa.

Det er samtidig håbet, at forbrændingscentret skal blive det første af flere i den tidligere sovjetrepublik. I Tyskland har man allerede erfaring med at flytte sådanne store anlæg.

- Det kan lade sig gøre, og jeg vurderer det sådan, at modellen kan være, at man finder tilsvarende anlæg i Danmark eller Europa og flytter dem over, siger Morten Munk.

Der arbejdes i øjeblikket på, hvordan finansieringen af projektet skal se ud. Man er i dialog med blandt andre Nordisk Miljøfinansieringsbureau (Nefco), den europæiske udviklingsbank EBRD og Verdensbanken.

Fremover er det håbet, at man i Lviv med over 700.000 indbyggere i fremtiden kan håndtere affaldssituationen uden at skulle ud at opkræve afgifter fra "de 40 procent af befolkningen, som ikke har råd til at betale noget."

- At der så kommer både varme og strøm ud af det, er en bonus, siger Morten Munk.

Anlægget på Amager kan både forbrænde affald og biomasse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik