Danske børnefamilier tjener igen på at flytte til Skåne

Dyrere boliger i København og en billigere svensk krone gør det igen til en god forretning for danskere at flytte til Skåne og arbejdspendle til København. Det er især børnefamilier med to biler, som tjener på at flytte over Øresund. Det viser en analyse fra Öresundsinstituttet.

En dansk tobørnsfamilie med en sygeplejerske og ingeniør og to biler tjener 7.600 kroner om måneden ved at flytte til Malmø og begynde at arbejdspendle til København. Vælger de i stedet at flytte til Helsingborg eller Trelleborg stiger gevinsten til henholdsvis 11.000 eller 11.200 kroner om måneden.

For et et ungt akademikerpar uden børn og bil ender gevinsten dog ved 1.200 kroner om måneden. De tjener bedre, hvis de i stedet pendler 30 minutter mod vest til Roskilde. Så stiger gevinsten til 2.000 kroner per måned.

"De seneste år er det danske boligmarked kommet tilbage efter krisen samtidig som den svenske krone er faldet i værdi. Det gør, at danskere igen får mere hus for pengene, hvis de flytter til Sverige. Desuden er daginstitutionspriserne generelt betydeligt lavere i Sverige og større biler er væsentlig billigere end i Danmark," siger Öresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen i en kommentar til analysen.

I København koster børnepasning til to søskende på to og fem år 4.564 kroner per måned. I Skåne koster børnepasning svarende til 1.705 danske kroner om måneden.

Trods man igen kan tjene tusindvis af kroner på at flytte til Sverige forventer Öresundsinstituttet ikke, at der vil være nogen større stigning i antallet af danske familier, som flytter til Sverige. Det skyldes, at boligpriserne stadig er relativt lave på resten af Sjælland, og det giver stadig Malmø hård konkurrence om de danske boligkøbere.

Netop nu går nettoflytningen i Øresundsregionen fra Skåne til Sjælland. Sidste år landede flyttestatistikken med 1.051 flere som flyttede til Danmark end til Skåne. Dengang konjunkturerne var mest ophedede gik flyttestrømmen i stedet mod Skåne. Rekordåret 2006 flyttede 2.766 flere til Skåne end til Danmark.

Men flytteregnskabet bliver nogle gange snydt, fortæller Lone Kjærgaard, cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank, ved et boligkonference i Malmø tirsdag. I fem år boede hun med sin familie i Limhamn, inden flyttelæsset igen gik i retning mod Danmark. Hun flyttede hjem både fordi de danske huspriser faldt under krisen, men også fordi familien oplevede, at det blev for dyrt for deres danske venner at besøge dem i Sverige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik