Nyttesløs jagt på sommerhusbeboere

Nonsens, skruen uden ende og spild af tid. Borgmestre raser over sommerhuslovgivning og kræver ændringer, skriver DR P4 København.

Jagten på folk, der bor ulovligt i sommerhuse er gået i ind. En jagt der ender nærmest bytteløst år efter år. For selvom det hvert år fra. 1. oktober ifølge planloven er ulovligt at bo i sommerhus, bliver folk boende. Påbud, tvangsbøder og politianmeldelser ophæves nemlig uden videre et halvt år senere, når det d. 1. april igen er lovligt at bo i sommerhus.

Ifølge loven skal kommunerne hen over vinteren finde frem til de ulovlige beboere. Men selvsamme lov nulstiller kommunernes arbejde, når foråret melder sin kommen.

-Det er skruen uden ende. Men som kommune retter vi os efter lovgivningen og gør det, som vi skal. Det bruger vi en masse tid på, siger Willy Eliasen (V), borgmester i Egedal, til DR P4 København.

Også borgmestrene i Gribskov, Frederikssund og Helsingør er trætte af planlovens bestemmelser om helårsbeboelse. Det over 70 år gamle forbud udløser sisyfosarbejde og er for dyrt at håndhæve, mener de.

-Det er nonsens. Det er et klokkeklart eksempel på en regel, hvor vi bruger masser af tid og medarbejdere på det. SKAT og politiet bruger også tid og medarbejdere på det, men det fører ingen steder hen. Det er ganske enkelt tåbeligt, siger Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, til DR P4 København.

Det er SKAT, der skal inddrive ubetalte tvangsbøder for ulovlig sommerhusbeboelse. Men det når SKAT langt fra altid, blandt andet fordi de nogle gange først modtager sagerne fra kommunerne i marts. Den sidste måned, hvor det er ulovligt at bo i sommerhus.

Det betyder, at blot 5,4 % blev betalt i 2011-2012, og 7,5% blev betalt i 2012-2013. Det viser tal fra SKAT. I Helsingør har man kun én gang - nogensinde - modtaget betaling for tvangsbøder, oplyser kommunen.

Borgmestrene kræver nu en lovændring.

-Hvis det er meningen, at man skal håndhæve det her, så skal de give os nogle andre muligheder. Det er ikke nok, at de siger, at vi skal kontrollere og alt så bliver nulstillet, når der er gået et halvt år. Så må det stå ved magt, at den bøde, de har fået, skal betales, siger John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik