Københavns Rådhus siger nej til Dan Park-udstilling

Den svenske kunstner Dan Park bliver alligevel ikke udstillet på Københavns Rådhus, skriver Politiken.

Rådhusets haludvalg har besluttet at afvise en ansøgning om at udstille en række af Parks billeder i den offentligt tilgængelige rådhushal.

I udvalget sidder fire personer: kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti, overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokraterne, Enhedslistens gruppeformand i København, Rikke Lauritzen, og socialdemokraten Lars Weiss.

Carl Christian Ebbesen har fra begyndelsen været varm fortaler, Rikke Lauritzen arg modstander. Nu har de to socialdemokrater besluttet, at de ikke vil støtte udstillingen, og dermed bliver den ikke til noget.

»Jeg kunne ikke drømme om at gå ind og forbyde Dan Parks værker, men derfra og til at sige at Københavns Rådhus skal stille sin fineste hal til rådighed for en særudstilling, er der langt«, siger Lars Weiss til Politiken.

»Der er ikke kutyme for, at vi låner Rådhushallen ud til enkeltkunstnere.

Og her er der tale om en udstilling, der varer ganske få timer med en pressekonference først, og dermed ligner det mere et mediestunt end en egentlig udstilling«, siger Lars Weiss, der afviser, at kunstneren, der blandt andet har fremstillet perleplader med hagekors og stillet bøtter med påskriften Zyklon B op uden for et jødisk forsamlingshus, »behøver Københavns Kommunes blåstempling«.

Zyklon B er den giftgas, der blev brugt i de nazistiske gaskamre.

Det er forfatterne Birgithe Kosovic og Jens Martin Eriksen, der har foreslået, at udstillingen skulle vises på Københavns Rådhus på fredag.

Ideen var at vise kunstnerens værker, som han i Sverige har kostet ham en fængselsstraf.

Birgitte Kosovic finder det en skam, at udstillingen ikke kommer op på Københavns Rådhus.

Ikke så meget på grund af kunstens kvalitet, men fordi man ved at holde udstillingen »kunne sende et signal til Sverige om, at man fra politiske side i Danmark ikke vil være med til, at man sætter folk i fængsel på grund af deres kunst eller destruerer deres værker«.

»Det er ikke os, der skal fortælle andre, hvad de skal mene. Og vi vil vise offentligheden, hvad man kan komme i fængsel for i Sverige.

Så kan folk selv tage stilling til, om det er i orden«, siger hun til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik