Svensk myndighed vil forbyde sandsugning i Øresund

I Sverige er flere myndigheder bekymret over den intensive indvinding af råstoffer, der har fundet sted i Øresund, og nu er den regionale myndighed Länsstyrelsen Skåne klar til at forbyde sandsugning i området. Det oplyser styrelsen til Frederiksborg Amts Avis.

- Man bliver nødt til at tænke på det unikke dyreliv i sundet, der er opstået efter forbuddet mod bundtrawl i 1932. Derfor bør der være et forbud mod at indvinde råstoffer i hele Øresund, siger Charlotte Carlsson, marinebiolog i Länsstyrelsen Skåne.

I den svenske del af Øresund er det forbudt at suge sand, men det forbud er Naturstyrelsen ikke klar til at udvide til den danske del af sundet.

- Hvert land må lave sine egne regler, men det er klart, at man skal også lytte til sine nabolande. Med de nuværende regler på området er det dog ikke muligt at forbyde sandsugning i hele Øresund. Det er et politisk spørgsmål, siger Lisbet Ølgaard, kontorchef i Naturstyrelsen.

Länsstyrelsen er ikke den eneste myndighed i Sverige, der bekymrer sig for råstofindvindingen i den danske del af Øresund. Også Naturvårdsverket, der er den svenske pendant til Naturstyrelsen, ser med kritiske øjne på sandsugningen.

- Indvindingen af råstoffer kan skade sundet på flere punkter, og det er ulykkeligt, at der suges sand så tæt på den svenske grænse, siger Egon Enocksson, sagsbehandler i Naturvårdsverket.

Naturstyrelsen deler ikke umiddelbart den svenske bekymring for sandsugningen, men styrelsen er klar til at kigge nærmere på råstofindvindingens påvirkning af den svenske side i fremtiden.

- Vi er opmærksom på eventuelle grænseoverskridende påvirkninger, og vi har også en dialog i gang med de svenske myndigheder, men for os er det nyt, at de er bekymrede for sandsugningen i Øresund, siger Lisbet Ølgaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik