Novo ønsker flere lægestuderende

Næste år og de kommende år skal der ifølge regeringens planer optages præcis samme antal læger på de danske universiteter, som der er blevet i år.

1.295 nye studerende skal lukkes ind på medicinstudierne på universiteterne i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Men hvis der skal uddannes tilstrækkelig mange læger til at efterkomme arbejdsmarkedets behov, er det langtfra nok, advarer Novo Nordisk i Politiken torsdag uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

I et brev til ministeren beder den danske medicinalkæmpe ministeren om at skrue op for antallet af studiepladser på medicinstudiet. Læger er ikke længere en profession, som kun ansættes på sygehuse og i lægehuse. De seneste ti år har lægemiddelindustrien ansat 65 procent flere læger, og hvis uddannelserne ikke følger med efterspørgslen nu, kan det have stor betydning for virksomhederne, skriver Novo Nordisk til Sofie Carsten Nielsen:

»En flaskehals på en vigtig gruppe medarbejdere kan derfor potentielt være en hæmsko for hele den danske klynge af medicinalrelaterede virksomheder og dermed for det miljø, hvori Novo Nordisk skal vokse de kommende år«, skriver Novos koncerndirektør for forskning og udvikling Mads Krogsgaard Thomsen ifølge Politiken torsdag i brevet.

I 2035 vil der mangle 5500 læger - iflg. Novo

Novo Nordisks fremskrivninger viser, at der allerede om fem år vil blive uddannet færre læger i Danmark, end der er efterspørgsel efter. Skrues tiden frem til 2035, vil der mangle knap 5.500 læger ifølge virksomheden.

Ifølge Sundhedsstyrelsens fremskrivninger vil manglen dog være mindre.

Styrelsen vurderer, at et stigende antal udenlandske læger vil søge arbejde i Danmark.

Ud fra dens tal vil manglen på læger i 2035 kun blive omkring 1.000. Uanset hvem der har ret, efterlyser Mads Krogsgaard Thomsen, at der bliver udarbejdet en grundigere prognose, og at universiteternes optag bliver justeret, så lægemanglen helt kan aflyses.

KU vil gerne optage flere studerende

Og Københavns Universitet er klar til at optage flere medicinstuderende, hvis det får lov af Uddannelsesministeriet. Universitetets sundhedsvidenskabelige dekan, Ulla Wewer, finder erhvervslivets opråb bekymrende.

»Når virksomhederne siger, at vores uddannelser ikke kan dække behovet inden for det farmaceutiske område, spidser vi ører. På de danske lægeskoler har vi løbende arbejdet på justeringer af uddannelseskapacitet efter behovsanalyser i det offentlige. Men der er ingen, der diskuterer, om der er et øget behov i det private erhvervsliv. Vi vil gerne melde os på banen i forhold til dialog omkring, hvad vi skal gøre, når samfundets behov i de kommende år ændrer sig«, siger Ulla Wewer til Politiken.

Studerendes råd: Der er ikke plads til flere studerende

Anderledes skeptiske er de studerende. Store dele af uddannelsen foregår ude på hospitaler og i lægepraksisser, og der er simpelthen ikke plads til flere studerende, siger formanden for de studerendes råd, Medicinerrådet, Sandra Pouplier.

»Vi studerende er allerede stuvet sammen ude på de kliniske afdelinger. Vi kommer i forvejen ud på afdelinger, hvor der ikke burde være studerende på, fordi vi har kapacitetsmangel. Jeg var selv i klinik på en afdeling, hvor vi var 11 studerende. Der blev vi nødt til på skift at have en dag, hvor vi sad og læste, for der var ikke plads til, at vi alle sammen kunne være med ude blandt patienterne«, siger hun til Politiken.

Allerede i dag ansætter Novo Nordisk et stigende antal udenlandske læger, fortæller forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen. Men han ville foretrække at hyre danskere, både på grund af sprog og dygtighed, skriver Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik