Flygtninge kommer til Helsingør i næste uge

De første senge blev i går rullet ind på det lukkede sygehus på Esrumvej i Helsingør, og Røde Kors glæder sig til at tage stedet i brug som modtagecenter for flygtninge fra Syrien allerede i næste uge, skriver Helsingør Dagblad.

Torsdag morgen - kun et halvt døgn efter, at flertallet i Helsingør Byråd havde udtrykt støtte til etableringen af det midlertidige flygtningecenter - blev de første senge af mange hundreder rullet ind på hospitalet.

- Sygehuset er først og fremmest set ud fra Røde Kors' perspektiv et vidunderligt sted til det her formål. Det er vidunderligt at kunne indkvartere disse mennesker under ordentlige forhold, så de ikke skal opholde sig i, hvad vi kalder aktivitetslokaler, eller lignende, der bare ikke er specielt egnet til det?

Det er mennesker i nød, der kommer ind ad døren. Så vi skal have fokus på tryghedsskabende foranstaltninger og på en tydelig struktur, for det giver tryghed, forklarer Michael Ehrenfels fra Røde Kors, leder af Sandholmlejren i Birkerød.

Det er primært flygtninge fra krigshærgede Syrien, som vil komme til Helsingør og det såkaldte modtagecenter på hospitalet.

Efter indledningsvis at have været forbi Sandholmlejren vil syrerne blive transporteret til Helsingør, hvor de - formentlig mange familier - skal opholde sig i to-tre uger, mens de bliver lægeundersøgt, får sagsbehandling og bliver visiteret til et af de eksisterende asylcentre, som de derefter flyttes til.

Hospitalet vil have plads til et sted mellem 300 og 400 flygtninge af gangen. Uden meget andet end en rengøring er sygehuset klar til at huse de mange mennesker, når der først er kørt senge, skabe og lignende ind i Esrumvej-lokalerne.

- De første ting rullede ind torsdag morgen, og vi begynder nu etableringen af centret i forskellige tempi. Vi går i gang med stueetagen og 1. sal og også 6. sal, hvor vi etablerer en kantine.

Den begyndende drift vil være i starten af næste uge, hvor vi regner med at flytte omkring 100 beboere ind på hospitalet. Successivt fylder vi op til 350-400 beboere, forklarer Michael Ehrenfels.

Røde Kors-centerchefen oplyser, at der er reelt skal gøres ganske lidt, før hospitalet, som lukkede for godt et år siden, er klar som modtagecenter.

Netop det er en af årsagerne til, at Udlændingestyrelsen og Røde Kors var interesseret i at benytte Helsingør Sygehus som midlertidigt modtagecenter - i modsætning til for eksempel det mindre Hørsholm Sygehus.

- Det er meget begrænset, hvad der skal afmonteres af gammelt hospitalsudstyr. Og så skal vi i virkeligheden bare ind med nogle senge og nogle skabe. På hver etage etablerer vi et lille vaskeri med vaskemaskine og tørrertumbler. Og formentlig i kælderen laver vi en tøjshop, hvor de kan få i lidt tøj, siger Michael Ehrenfels.

De flygtningebørn i skolealderen, der kommer med på modtagecentret, vil modtage en eller anden form for undervisning, et udvidet pædagogisk tilbud. Røde Kors ønsker ikke at skille de formentlig traumatiserede børn og forældre af på nuværende tidspunkt, så undervisningen foregår på hospitalet - faktisk på direktionsgangen i det tidligere sygehus.

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad lejer Udlændingestyrelsen og Røde Kors hospitalet af det statslige ejendomsselskab Freja, der ejer stedet. Kommunen er i den forbindelse ikke involveret, og byrådet kunne ikke have forhindret Freja i at leje ud til dette formål, hvis politikerne havde den holdning.

Alligevel ønskede både Freja Ejendomme, der senere regner med at leje eller sælge hospitalet til kommunens kommende sundhedshus, at høre Helsingør Byråds holdning til udlejningen sammen med Udlændingestyrelsen og Røde Kors - en udlejning, der ifølge både Freja Ejendomme, styrelsen og hjælpeorganisationen kun varer til nytår og ikke rummer mulighed for forlængelse i respekt for, at kommunen og Region Hovedstaden har planer om at gå i gang med sundhedshuset på stedet i 2015.

På byrådsmødet var det Dansk Folkeparti plus et par konservative politikere og et Venstre-medlem, der protesterede mod modtagecentret. Resten af byrådet, altså et stort flertal, sagde ja. Det glæder Michael Ehrenfels, fordi Røde Kors kun ønsker at være steder, hvor de er velkomne.

Centerchefen glæder sig også til at afprøve denne chance for kun at have så at sige 'nye' flygtninge samlet et sted. Sandholmlejren består i dag både af et modtagecenter og et udrejsecenter, hvor mennesker på tålt ophold på grund af kriminalitet befinder sig.

- Jeg har nu en unik mulighed for i Helsingør at prøve den optimale model for håndtering af asylansøgere. Den kan jeg så implementere i Center Sandholm, når vi efter årsskiftet bliver et rent modtagecenter uden en udrejse-del. I Sandholm har vi i dag en stor gruppe af udviste sammen med folkene i modtagecentret. Den uhensigtsmæssige sammenblanding er der ikke i Helsingør, siger Michael Ehrenfels.

Helsingør Kommune har ikke direkte udgifter ved, at der bliver åbnet et flygtningecenter på det lukkede hospital.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik