Om vinteren har vi medlidenhed - om sommeren jager vi dem

Mens solen banker ned over København, er byens politi i gang med en særlig indsats målrettet de udenlandske hjemløse. Konkret øger man antallet af tjek af identifikationspapirer, samtidig med at man i stigende grad sætter ind mod overnatning på gader, i parker og grønne områder. Nu advarer hjemløseorganisationer om, at politiet med deres indsats er med til at stresse og chikanere en udsat gruppe borgere, som for en stor dels vedkommende er arbejdssøgende migranter, der opholder sig i landet lovligt. Det skriver Information.

»Den seneste tid har vi fået en del henvendelser fra udenlandske hjemløse, som har oplevet, at de bliver stoppet eller vækket om natten og får bøder efter politivedtægten for at sove på bænke eller i parker. Andre brugere fortæller, at politiet konfiskerer deres ID-papirer og beholder dem i pant, til de kommer ind og betaler. De hjemløse føler sig stresset af politiets skærpede interesse,« siger Justine Mitchell, daglig leder af det kirkeligt finansierede hjemløsetilbud Den Sorte Gryde, der primært bespiser udenlandske hjemløse i en café i Indre By.

Det er Justine Mitchells indtryk, at politiet særligt er opmærksomme på folk med afrikansk og rumænsk baggrund. Samtidig har hun i de seneste år bemærket, hvordan politikernes og mediernes holdning til de hjemløse ændrer sig med årstiden: »Om vinteren hører vi i aviserne og på tv, at vi skal have medlidenhed med de frysende hjemløse, og der bliver oprettet nødherberger og indsamlet hundetæpper og varmt tøj. Men om sommeren ændrer retorikken sig til noget helt andet. Så bliver vi meget mere opmærksomme på, at det offentlige rum også bruges af hjemløse, og det frastøder simpelthen nogle,« siger hun til Information.

Preben Brandt, stifter af og bestyrelsesformand i hjemløseorganisationen projekt UDENFOR, har også bemærket den sæsonbetonede interesse for udenlandske hjemløse.

»I den kolde vinter får medfølelsen lidt mere overhånd, mens det er lettere at skrue ned for medmenneskeligheden om sommeren. Her er de hjemløse mere synlige, mens folk er mere ude i byen og gerne vil have parkerne og cafeerne for sig selv. Og så er det også mit indtryk, at der er lidt flere udenlandske hjemløse i byen om sommeren,« siger Preben Brandt.

Han tilføjer, at der også de seneste somre har været særligt fokus på udenlandske hjemløse fra politiets side, og at indsatsen ligger i klar forlængelse af de politiske udmeldinger på området. Eksempelvis udtalte retsordfører fra Socialdemokraterne Trine Bramsen ifølge DR for nylig, at Danmark ikke skal være et »hotel« for udenlandske hjemløse, og at de skal stresses, så der ikke opstår et rygte blandt resten af kontinentets hjemløse om, at Danmark tilbyder gratis kost og logi.

På Frederiksberg arbejder Benedicte Ohrt Fehler i Kompasset Kirkens Korshær, som støtter og rådgiver udenlandske migranter, der primært er fra Central- og Østeuropa:

»De fleste at vores brugere er hjemløse EU-borgere, som er i Danmark for at søge job, og dermed må de i udgangspunktet gerne være her, men alligevel føler nogle sig chikaneret,« forklarer Benedicte Ohrt Fehler. Hun understreger, at hun jo ikke med sikkerhed kan vide, hvad der er sket i de enkelte situationer, men nævner en række episoder, som Kompassets brugere har oplevet som chikane fra politiet.

»Vi har hørt brugere fortælle, at de er blevet tilbageholdt en hel dag uden at få hverken mad eller vand, og om at blive visiteret af politiet og bedt om at sprede ballerne for at vise, at de ikke havde noget narkotika på sig. Noget, som opleves som dybt krænkende,« siger hun til Information.

Hos Københavns Politi forklarer vicepolitiinspektør Tom Struve, at den igangværende indsats strækker sig fra maj til september.

»Vi oplever, at der kommer flere udenlandske hjemløse til Danmark i sommermånederne. Alle EU-borgere har jo lov til at besøge Danmark i en periode som turister eller for at søge arbejde, men vi undersøger, hvorvidt den enkelte er her for at tigge eller begå kriminalitet. Vi har jo en væsentlig højere levestandard i Danmark end i mange andre EU-lande,« siger Tom Struve. Københavns Politi ikke har ikke konkrete tal for, om antallet af udenlandske hjemløse er steget eller særskilt statistik over, hvor mange personer der indtil videre er blevet visiteret, arresteret, deporteret eller idømt bøder som følge af politiets særlige indsats.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik