Boom i kreative job i København

De kreative erhverv spiller en central rolle i at skabe job i København, viser nye tal fra Københavns Erhvervsservice. København har i modsætning til andre egne af landet haft held med at skabe job gennem kriseårene.

Der er skabt 14 procent flere job i København inden for de kreative fag fra 2003 til 2013. I dag er 30.716 københavnere beskæftiget inden for de kreative fag som film, computerspil, mode, design, arkitektur, kunst og kunsthåndværk. Andre erhverv i København har i perioden haft en stigning på 6 procent, mens der generelt i Danmark er lidt færre job i 2013, end der var i 2003, skriver Politiken onsdag.

Den københavnske udvikling kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

»Det er en tendens over hele den vestlige verden, at der opstår flere kreative job i de store byer inden for film, spil til computer, iPad og mobiltelefon, mode, design og kunst. Det er en del af oplevelsesøkonomien, som er hastigt voksende i disse år«, siger professoren til Politiken onsdag og peger også på, at gastronomien vokser i disse år.

»Det er en udvikling, som i høj grad trækkes af de højtuddannede. Og dem bliver der flere af i disse år, de uddanner sig i storbyer og bliver typisk boende i og omkring de store byer. Danskerne bruger generelt en relativt større del af deres indkomst på oplevelser, og de går mere ud og spiser. Det skaber alt sammen job«, siger Flemming Ibsen.

De kreative virksomheders succes glæder beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R).

»Vi skal være opmærksom på andre end de traditionelle brancher, når det drejer sig om at skabe job. De kreative fag er ikke bare en lille cafelatteniche, men skaber arbejdspladser og hård vækst«, siger hun til Politiken onsdag.

På trods af massiv vækst i de kreative fag fylder arbejdspladser inden for film, computerspil, mode, design, arkitektur, kunst og kunsthåndværk fortsat blot et mindre hjørne af det københavnske arbejdsmarked. 8,7 procent af de beskæftigede københavnere arbejder i den kreative branche.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik