21-årige Asil stemmer for første gang: "Det er min pligt "

Asil Al-asadi skal stemme for første gang, og hun håber, at hun kan lokke flere unge til stemmeboksen.

21-årige Asil Al-Asadi fra Ishøj har længe ventet på at kunne få lov til at stemme til kommunalvalget. Den 21. november 2017 er derfor en hel særlig dag for hende.

I dag får hun nemlig lov til at stemme for første gang. 

quote Man tænker 'hvem orker at stemme'. Det har jeg hørt rigtig mange af mine veninder sige.

Zerina Sucuk, førstegangsvælger, Ishøj 

- Jeg er stadig meget i tvivl om, hvor jeg skal sætte mit kryds, fortæller hun i bilen på vej til Gildbroskolen i Ishøj, hvor hun kan få lov til at stemme. 

Asil Al-Asadi spiller 'Sana' i det danske teaterstykke, som er baseret på den norske tv-serie ved navn 'Skam'. Hun har derfor en del følgere på de sociale medier, som hun også i dag opfordrer til at stemme.

- Hej, alle sammen. Så er det kommunalvalg. Husk, at I skal stemme, siger den unge pige, mens hun sender en snap til sine venner og følgere.

"De tror ikke, de kan gøre en forskel"

Men det er ikke alle, der har den samme engagement og gejst for kommunalpolitik. Tal fra Københavns Universitet viser eksempelvis, at kun 50,2 procent af vælgerne Ishøj, der er mellem 18-29 år, valgte at bruge deres stemme til kommunalvalget i 2013.

Der er til kommunal- og regionsrådsvalget 2017 brugt eksta meget krudt på kampagner specielt dedikerede til førstegangsvælgere via de sociale medier. Men ifølge Asil Al-Asadi er det ikke altid nok. 

- Jeg tænker, at de skal komme ud til dem, siger hun. 

Den dårligste stemmeprocent findes dog i en anden vestegnskommune. Albertslund Kommune havde kun en stemmeprocent på 44, 5 procent blandt deres unge vælgere. 

Unge orker ikke at stemme 

19-årige Zerina Sucuk fra Ishøj skal også stemme for første gang. Men hun har også flere veninder, der nok ikke når til stemmeboksen, selvom de er stemmeberettigede. 

- Det må være et eller andet med, at man ikke er særlig interesseret, og man tænker 'hvem orker at stemme'. Det har jeg hørt rigtig mange af mine veninder sige

Inden for TV 2 Lorrys sendeområde ligger Allerød med det højeste stemmerprocent blandt de unge tilbage til kommunalvalget i 2013. Hele 65 procent af vælgerne mellem 18-29 år stemte dengang. Allerød klarer sig altså også bedre end landsgennemsnittet, som ifølge tal fra Københavns Universitet lå på 54,95 procent.  

Asil Al-Asadi nåede da også til stemmeboksen, hun længe har ønsket at besøge. Og da hun første trådte ind, var hun ikke længere i tvivl. 

- Da jeg så navnet, var jeg sikker, siger hun. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik