Rigshospitalet tillader hospitalsansattes lange ærmer

Lange ærmer udgør ingen risiko for patienterne, mener professor i religiøs sag om to fyringstruede kvinder.

Det er "helt ude i hampen" at to kvindelige ansatte på Hvidovre Hospital står til at blive fyret, fordi de på grund af deres religion ikke vil gå i korte ærmer.

Sådan lyder det fra professor i medicinsk mikrobiologi Niels Høiby, der er overlæge på Rigshospitalet, hvor det er tilladt for en mindre gruppe ansatte på en laboratorieafdeling at bære lange ærmer.

- Det er helt forkert at fyre dem. Jeg mener ikke, at der er nogen risiko for patienterne, og hvis de har det problem, kan de give dem overtræksærmer på. Der er ingen faglig begrundelse for at fyre dem, siger Niels Høiby til Politiken.

Han mener ikke, at korte ærmer gavner hygiejnen, som ledelsen på Hvidovre Hospital angiver som baggrund for dilemmaet.

Sagen har stået på siden efteråret, hvor de to muslimske bioanalytikere fik deres første advarsel. Senest er det endt med en såkaldt "i-sinde-skrivelse", som ender med en fyring, hvis kvinderne ikke ændrer adfærd.

De ene af de to fyringstruede kvinder har forklaret, at hun som god muslim er nødt til at fastholde de lange ærmer i arbejdstiden.

Reglementet om korte ærmer skal alle hospitaler i Region Hovedstaden som udgangspunkt følge, dog kan den enkelte hospitalsledelse selv beslutte hvilke personalegrupper, som er omfattet af reglementet.

Vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, mener, at kravet om korte ærmer er afgørende for at undgå smittespredning og for at opretholde en god hygiejne. Han henviser til, at reglerne er baseret på en vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

Han blev lørdag bakket op af formanden for Danske Bioanalytikere, Bert Asbild, der ikke kan se nogen anden løsning.

Sagen er en af de første sager i Danmark om fyring i forbindelse med en religiøs overbevisning.

Hospitalet kender kun til ét fortilfælde, hvor en gruppe studerende ikke ville bære uniformer med korte ærmer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik