200 kroner i gavekort og sms’er skal holde unge fra stoffer

Rusmiddelcenter Gribskov bliver en del af Socialstyrelsens indsats mod unges misbrug af rusmidler.

Unge misbrugere af rusmidler i Gribskov Kommune kan se frem til at blive en del af det succesfulde behandlingsforløb MOVE.

Den nordsjællandske kommune har således søgt og fået støtte til at arbejde med MOVE i to år.

Det er Rusmiddelcenter Gribskov, der skal stå for forløbet, og her skal både ledere og medarbejdere trænes i at bruge metoden.

Det skriver Gribskov Kommune i en pressemeddelelse. 

Hvad er MOVE

Metoden bygger på et struktureret samtaleforløb, som består af en screeningssamtale, 12 ugentlige behandlingssamtaler og en opfølgende behandling over seks måneder. Samtaleteknikkerne er Kognitiv adfærdsterapi og Den motiverende samtale:

  • Kognitiv adfærdsterapi er en systematisk og struktureret terapiform, som har til formål at lære den unge at blive opmærksom på negative automatiske tanker i problemsituationer og at blive opmærksom på forbindelsen mellem tanker, følelser og adfærd.
  • Den motiverende samtale er en samarbejdende, ikke-dømmende og ikke-konfronterende kommunikationsform, der skal reducere ambivalens i arbejdet med at nå den unges mål.

Foruden samtaleteknikkerne og arbejdet med mål består MOVE af en række strukturelle elementer:

  • UngMap bruges som redskab til screening af unge, som begynder i behandling
  • På baggrund af UngMap formulerer den unge og behandleren en behandlingsplan med fælles accepterede mål for behandlingsforløbet
  • Trivsels- og effektmonitorering (TEM) består af spørgsmål, som behandleren stiller den unge ved hver samtale. TEM bliver brugt både som samtaleredskab og til at dokumentere effekten af behandlingen
  • Den unge får et gavekort på 200 kr. ved hver anden samtale. Behandleren og den unge taler om gavekortets betydning for at styrke den unges motivation og fastholdelse i behandlingen
  • Efter hver fjerde samtale får den unge en skriftlig status på, hvordan behandlingen går
  • Behandleren sender sms’er med en påmindelse om næste samtale.

 

Kilde: Socialstyrelsen

"Bemærkelsesværdigt gode resultater"

En række kommuner landet over har allerede afprøvet MOVE med gode resultater, der fastholdes over tid. Det viser helt nye undersøgelser ifølge Socialstyrelsen. Derfor glæder centerchef, center for social og sundhed, Rikke Østergaard Asmussen, sig til at arbejde med metoden.

- MOVE har vist bemærkelsesværdigt gode resultater for unge i ambulant rusmiddelbehandling, og derfor bliver metoden udbredt til flere kommuner i løbet af 2019. Det er vi meget glade for at være en del af. Rusmiddelcenter Gribskov vil få en skarpere faglig profil og kunne målrette og forbedre indsatser i forhold til kommunens unge med misbrug af rusmidler, siger hun i pressemeddelelsen.  

Bruger gavekort og sms

MOVE bruger blandt andet gavekort ved fremmøde og påmindelser med sms som en del af forhandlingsforløbet. Derudover lægges der vægt på de specielle samtaleteknikker kaldet ‘kognitiv adfærdsterapi’ og ‘den motiverende samtale’. 

Unge borgere fra 15 til 25 år er i behandling i seks måneder. 

Ni kommuner har arbejdet med MOVE fra 2014 til 2018. En ny undersøgelse viser, at 47 pct. af de unge, som blev interviewet 21 måneder efter indskrivning, er stoffrie. Det har fået Socialstyrelsen til at udvide samarbejdet til en række øvrige kommuner. 

Unge med rusmiddelproblemer

  • Center for Rusmiddelforskning anslår, at 16.000 - 17.000 unge i alderen 15-25 år ryger cannabis hver eller næsten hver dag. Det svarer til ca. 2,0 pct.
  • Unge i alderen 18-25 år udgør samtidig en stigende andel af de borgere, der bliver indskrevet i stofmisbrugsbehandling; ifølge de seneste tal 45 pct. (2016).
  • Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor nogle unge udvikler et problematisk forbrug af rusmidler. Men forskning viser, at de unges situation typisk er kendetegnet ved:
    • Belastet opvækst, præget af brud, svigt, stress, overgreb med videre
    • Opvækst i hjem med højt forbrug af rusmidler
    • Mistrivsel og psykiske problematikker
    • Problemer i skolen, fagligt og/eller socialt
    • Venner/netværk med højt forbrug af rusmidler.

 

Kilde: Socialstyrelsen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik