Dansk imam går i brechen for homoseksuelle

Man kan godt være muslim og bøsse på samme tid.

Sådan lyder budskabet ifølge Politiken torsdag fra en række muslimske profiler, i anledning af at København torsdag danner ramme om en international konference om tro og seksualitet.

Konferencen har særligt fokus på de udfordringer, som homoseksuelle ofte støder på i de muslimske miljøer.

Blandt talerne er imamen Naveed Baig, der til daglig er tilknyttet flere hospitaler i København og er næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter.

»Tro er noget, der transcenderer vores seksualitet, vores kultur og vores identitet. Tro er er noget, som vi har inden i os - noget, som er inde i mennesket.

Derfor kan man jo sagtens have en tro, samtidig med at man har en anden seksuel observans, end majoriteten har«, siger han til Politiken, men tilføjer, at der generelt har været - og stadig findes - en modstand mod homoseksualitet i islamisk tradition.

Dermed er Naveed Baig den eneste imam i Danmark, der indtil nu åbent plæderer for, at man godt kan være homoseksuel og muslim samtidig.

Synspunktet bakkes op af ekstern lektor i arabisk og mellemøststudier ved Syddansk Universitet Saliha Marie Fettah, som har forsket i seksualitet.

»Den islamiske kultur kan sagtens rumme homoseksualitet. Det har tidligere været en naturlig del af samfundet helt op til 1700-tallet, uden at man blev stenet eller dødsdømt.

Mange muslimske poeter og skriftkloge var faktisk homoseksuelle«, siger hun til Politiken og henviser til den arabiske litteratur, hvor digtere, filosoffer og teologer har skrevet åbenlyst om deres kærlighed til unge mænd.

Samme toner klinger fra foreningen Muslimer i Dialog:

»Jeg ser ikke nogen modsætning mellem det at være muslim og det at være homoseksuel. Seksualitet er et forhold mellem én selv og gud, og selvfølgelig kan man godt være muslim og homoseksuel«, siger talsperson Nihad Hodzid til Politiken.

Islam er den af de tre store trosretninger, der oftest fremstilles som uforenelig med homoseksualitet. Og netop den opfattelse er væsentlig at gøre op med, mener Hodzid:

»Det er vigtigt, at vi ikke afskærer homoseksuelle fra islam. Der har været en ubehagelig stigmatisering af homoseksuelle, som ikke er i overensstemmelse med den barmhjertighed, som vi som muslimer forsøger at implementere i vores hverdag«.

På konferencen, der arrangeres af foreningen for LGBT-personer med anden etnisk minoritetsbaggrund, Sabaah, i samarbejde med Kvinfo og Københavns Kommune, vil danske og internationale talere kaste lys på de hellige skrifters ord om seksualitet og homoseksualitet.

Københavns integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), glæder sig over den fælles opbakning: »Det er utrolig svært for LGBT-personer med muslimsk baggrund at springe ud, og derfor er det meget vigtigt for integrationsindsatsen og for synet på muslimer, at så stærke aktører melder det her ud nu«, siger hun til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik