Grove ord om dommer koster Brixtofte 10.000 kroner

Eks-borgmester må betale 10.000 kroner for grove udtalelser om dommer, mener Højesteret.

Tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte idømmes 10 dagbøder á 1000 kroner for at kalde en dommer for "yderliggående nationalist". Det fastslår Højesteret torsdag i sagen om eks-borgmesterens ærekrænkende udtalelser.

Højesteret mener - ligesom byretten og landsretten - at Brixtofte er skyldig i at have brugt alt for grove ord om den dommer, der i første omgang var med til at finde ham skyldig i embedsmisbrug og mandatsvig.

De grove udtalelser faldt i et mere end syv minutter langt interview på TV2 News i oktober 2009.

Brixtofte kaldte dommer "yderliggående nationalist"

Her gik Brixtofte til angreb på dommeren, der som retsformand afsagde dom over ham i Hillerød i april 2007.

For eksempel kaldte Brixtofte den nu pensionerede dommer Peter Garde for "en yderliggående nationalist", ligesom han påstod, at dommeren havde været ude på et politisk hævntogt.

Brixtofte mente, at der lå usaglige politiske hensyn bag domfældelsen.

Eks-borgmesterens beskyldning er så alvorlig, at den kunne have kostet dommer Garde sin stilling - hvis den vel at mærke var korrekt.

Afgørelse fra to tidligere instanser stadfæstet

Under sagen har Brixtofte hævdet, at han på grund af menneskerettighedskonventionen var berettiget til at komme med det hårde udfald.

Dog fastslår Højesteret nu endeligt, at den tidligere borgmester har overtrådt straffelovens bestemmelse om æreskrænkelse.

Dermed har Højesteret også stadfæstet afgørelsen fra både Retten i Lyngby og Østre Landsret, som tidligere har idømt eks-borgmesteren samme straf.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik