Lærlinge nedlægger arbejdet for sikkerhedssko

En flok lærlingene fra Teknisk Skole i Rødovre har valgt at lade mursten og spartel ligge og i stedet sætte sig ind i skolens computerlokale, hvor paragraffer og rettigheder googles på livet løs.

De fem har nemlig nedlagt arbejdet i protest mod det sikkerhedsudstyr, skolen stiller til rådighed. Det skriver Avisen.dk.

"Det er simpelthen ikke i orden" siger 25-årige Niclas Buhl på vegne af lærlingene til Avisen.dk.

Han løfter op i buksebenet og fremviser et par udtrådt sikkerhedssko fyldt med huller.

"De ødelægger fødderne og beskytter slet ikke, hvis vi taber en balje mursten ned over dem eller skærer ind i foden med en vådskærer," fortæller han.

Det er en principsag

Udefra set er arbejdsnedlæggelsen en ydmyg protest, men baggrunden er alvorlig nok til at få 3F's opbakning. Det drejer sig ikke kun om fem lærlinge på en teknisk skole i København, siger Niclas Buhl:

"Det er klart en principsag. Det her handler om, at lærlinge i skolepraktik ikke skal have dårligere sikkerhed end andre lærlinge," siger han.

"I øvrigt er det ikke bare sikkerhedsskoene, den er gal med. Tit får vi ondt i ryggen, fordi vi må slæbe tonstunge sække med grus og løfte dem ned fra reoler. Skolen har nemlig ikke råd til en elektrisk palleløfter," fortsætter Niclas.

Skolen skal stille udstyr til rådighed

Loven siger, at arbejdsgiver skal stille udstyr til rådighed til lærlinge. Når du er i skolepraktik, er skolen arbejdsgiver, men Niclas og vennerne er ikke imponeret af det tildelte udstyr:

"De fra klassen, der fik læreplads ved en mester, får tøj og sko efter behov. Vi får 500 kroner om året til fodtøj. Et par gode sikkerhedssko med et års levetid, hvor sikkerheden er i orden, koster 1200 kroner, " fortæller Niclas.

De 500 kroner rækker til et par af de billigste sikkerhedssko på markedet, men det er ikke optimalt, mener lærlingene. Den billige model beskytter nemlig ikke ordentligt, giver smerter i fødderne og bliver slidt ned på kun en måneds tid, fortæller lærlingene.

Mange har ikke råd til de gode sikkerhedssko

Mens en lærling ved en mester får op til 103 kroner i timen, får en lærling i skolepraktik 42 kroner. Dermed tager det cirka en uge at få råd til et par sko.

"Mange vælger at arbejde i kondisko, fordi de ikke har tråd til selv at betale de dyre sikkerhedssko," siger Niclas Buhl.

3F bakker op om elevernes arbejdsnedlæggelse: "Det er ikke rimeligt at pålægge eleven at skulle betale for sikkerhedsudstyr ud af en ikke særlig stor løn. Når en elev er i skolepraktik, er skolen hans mester. Derfor siger reglerne, at skolen må betale udstyret, ligesom mester må i en almindelig praktik," siger Jens Kirkegaard, som er faglig sekretær i fagforeningens afdeling for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdere til Avisen.dk.

Skolens inspektør Ole Rømer vil nu sørge for, at eleverne får udleveret ordentligt sikkerhedsfodtøj.

Den lille gruppes sejr kan nu få konsekvenser for resten af lærlingene i København. 3F har tænkt sig at gå videre med sagen til resten af landets tekniske skoler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik