Rabbiner: Angreb kunne være sket i København

Selvom attentatet på den jødiske menighed er trist, kommer det ikke som en overraskelse for overrabbiner.

Attentatet mod den jødiske menighed i Malmø kunne lige så godt være foregået i København. Det mener overrabbiner for Mosaisk Trossamfund, Bent Lexner, som både er trist over episoden og taknemmelig for, at der ikke er sket mere.

Han fortæller, at jøder lever med en viden om, at det kan ske.

- Det er en del af vores tilværelse, vi lever jo med den slags ting. Vi skal ikke acceptere det, men erkende, at sådan er det. Og derfor må vi have en stærk sikkerhed. Hellere være lidt mere påpasselig en gang for meget end en gang for lidt, siger han.

En sprængladning eksploderede fredag ved menighedshuset bag synagogen i Kamrergatan, mens døren blev forsøgt knust med brosten. Ingen kom noget til, men en rude blev knust, og døren ind til bygningen blev beskadiget.

Men det er ikke kun i Malmø, at jøder angribes - det sker også i København, understreger Bent Lexner.

- Vi har alt for mange episoder, hvor jøder chikaneres i dagligdagen. Måske ikke så voldsomt som i Malmø, men fra tid til anden - og måske for ofte - er der trusler mod jøder, så man enten råber eller spytter efter dem på gaden, siger han.

Bent Lexner peger også på, at nogle af de unge jøder bliver fysisk overfaldet. Blandt andet er en ung pige blevet overfaldet i et fitnesscenter, mens en anden har oplevet skolekammerater fortælle, at de ville slå jøderne ihjel, lyder det.

Den store forskel mellem Malmø og København er dog ifølge overrabbineren, at den svenske by har mange indbyggere med muslimsk baggrund.

- Nogle grupper vil ikke jøder det særlig godt - deriblandt enkelte af de unge muslimske grupper. De er opdraget med et had til Israel og til jøder og føler derfor en religiøs forpligtelse til at slå jøder ihjel. Hadet ligger indgroet hos nogle af dem, siger han:

- I Danmark har vi været bedre til at snakke ud om tingene. Vi har nogle fornuftige dialoger, også med lederne af de muslimske samfund, så vi kan arbejde mod, at det sker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik