Brandfolk advarer mod halogenlamper

De ser smukke ud, halogenlamperne i det forsænkede loft ude på badeværelset, i køkkenet eller i entréen. De kaldes ofte for »stjernehimler«, men brandmændene kalder dem for »ildebrandmaskiner«.

Fire til fem gange om året rykker Nordsjællands Brandvæsen ud til private hjem og forretninger i Helsingør og Fredensborg kommuner, hvor de brandvarme halogenpærer eller underdimensionerede transformatorer selv er brudt i brand, eller har antændt materialerne omkring sig, skriver Helsingør Dagblad.

Viceberedskabsinspektør ved Nordsjællands Brandvæsen Henrik Dippel ser med bekymring på de utallige indbyggede halogenspots der findes i danske hjem.

- Langt de fleste fungerer uden problemer og bør ikke være forbundet med brandfare, men der er alligevel rigtigt god grund til at tjekke sine installationer, hvis de har flere år på bagen, siger Henrik Dippel.

- De regler, der gælder for indbygning af halogenspots i forsænkede lofter og vægge er tilstrækkelige til at eliminere faren for brand i og omkring halogenpærerne, men vi rykker ofte ud til hjem og forretninger med op 10-15 år gamle installationer, hvor lamperne er brudt i brand eller har antændt det materiale, de sidder i, fortsætter han.

- Vi støder også på underdimensionerede transformatorer, som for eksempel i en optikerforretning på Stengade i Helsingør i forgårs - som kan brænde sammen, og når de sidder mellem det oprindelige loft og det forsænkede, så er der fare for, at ejerne ikke opdager røgen før det er for sent, påpeger brandinspektøren, som ikke ville vælge den form for belysning i sit eget hjem.

Den seneste udrykning til en privat »stjernehimmel« som udviklede røg var til en villa på Sdr. Strandvej i Helsingør. Også her var der tale om en installation, som havde mange år på bagen.

Det er især gør-det-selv-installationer, der kan være behæftet med fare, og der er al tænkelig grund til at vise halogenpærerne respekt.

En 12 volts halogenpære kan ifølge el-andelsselskabet SEAS NVE blive op 1.400 grader varme. Oplysningerne bliver refereret på Beredskabets hjemmeside.

Siden midten af 1990'erne er der også på landsplan sket en stigning i antallet af brande, der er opstået på grund af fejl i halogen-elinstallationer. Det er ifølge el-selskabet en udbredt misforståelse, at lavvolt halogenbelysning er mindre brandfarlig end belysning til 230 volt. Det er den ikke, understreger el-selskabet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik