Antal rygere på stopkurser styrtdykker

Antallet af deltagere på kommunernes rygestopkurser er faldet så drastisk, at det nu får flere eksperter til at slå alarm. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

- Hvis ikke vi får vendt det her meget hurtigt, så vil vi komme til at se en stigning på rygerelaterede sygdomme og død, siger professor og overlæge Hanne Tønnesen til Ekstra Bladet.
Hun er direktør for Rygestopbasen på WHO-CC, Bispebjerg Hospital, hvor man overvåger den samlede rygestopindsats i Danmark.

Selv om Sundhedsstyrelsens tal fra 2010 viste, at omkring 300.000 af landets rygere gerne ville have hjælp til at kvitte tobakken, så var der blot 4.687 rygere, der sidste år kom igennem kommunernes rygestopkurser. Det er et fald på over 20 procent sammenlignet med 2010. Og tallene fra første kvartal af 2012 viser, at den negative udvikling fortsætter.

Men der er sandsynligvis en god grund til faldet, tallene viser nemlig også, at antallet af kvalitetssikrede rygestoptilbud falder i kommunerne.

Med under en halv procent af rygerne, der kommer igennem et rygestopkursus, ligger kommunerne langt fra den målsætning, som Forebyggelseskommissionen satte i deres rapport fra 2009.
Her argumenterede man for, at syv procent af rygerne hvert år skulle igennem et rygestopkursus.

Hos sundhedsenheden i Kommunernes Landsforening mener konsulent Nina Gath, at interessen for rygestopkurserne er faldet, fordi de tilbageværende rygere ikke er særligt motiverede for at stoppe.
Hun medgiver dog, at kommunernes skal være mere aktive i forhold til at rekruttere rygere til kurserne.
- Tilbuddene skal flyttes ud til rygerne, for man kan ikke forlange, at for eksempel etniske minoriteter går ind på kommunens hjemmeside og finder rygestopkurset selv. Det skal vi bare være bedre til, siger Nina Gath.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik